Κόκκινο φεγγάρι: Ολική έκλειψη σελήνης στις 16 Μαΐου

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 16ης  Μαΐου θα συμβεί το φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 16ης  Μαΐου θα συμβεί το φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης

Το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα με ανακοίνωσε ενημερώνει  ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας 16ης  Μαΐου θα συμβεί το φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης.

Εντούτοις όμως η εν λόγω  έκλειψη εκ της σκιάς της Γης λόγω της ανατολής του Ηλίου που θα εξελίσσεται ταυτόχρονα πρακτικά καθιστά το φαινόμενο σχεδόν αόρατο από την Κύπρο.

Στοιχεία εκλείψεως:

Είσοδος στην παρασκιά στις 04:31 της 16ης Μαΐου.

Είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά  στις 05:28 ενώ η Ολική Έκλειψη ξεκινά στις 06:29.

Μέγιστο της έκλειψης στις 07:11Τέλος Ολικής Έκλειψης στις 07:54Έξοδος εκ της σκιάς στις 08:55Έξοδος εκ της παρασκιάς στις 09:52Ανατολή Ηλίου στις 05:42

Έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή.  Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών  προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική σύμπτωση του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ηλίου όπως την βλέπει ένας  γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.

Κατά την διάρκεια μιας έκλειψης  Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη ,όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις ,διότι η Γη διαθλά και  σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη είναι ορατή και όχι απευθείας από τον Ήλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης (05:28) να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη για το λόγο που προαναφέραμε.

Εντούτοις  όμως πρακτικά λόγω του λυκαυγές  της ανατολής του Ηλίου που ήδη εκείνη την στιγμή θα αρχίσει να φωτίζει τον ουρανό, πρακτικά από την Κύπρο δεν θα παρατηρήσουμε και να απολαύσουμε το κόκκινο φεγγάρι όπως άλλες φορές.

Επιπλέον  την ίδια μέρα θα είναι και πανσέληνος,  αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη καθώς επίσης την ίδια μέρα η Σελήνη θα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη Γη και γι’ αυτό ονομάζεται και υπέρ Πανσέληνο (Super Moon).

Η Πανσέληνος του Μάϊου εδώ και αιώνες  επειδή  οι Ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το Σεληνιακό Ημερολόγιο, αντί το Ηλιακό που χρησιμοποιούμε εμείς, ονόμαζαν την  Πανσέληνο  του Μάϊου ως Φεγγάρι των λουλουδιών , επειδή τον Μάιο ανθίζουν τα λουλούδια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy