Ισότιμη συμμετοχή δύο φύλων σε ομάδες εργασίας για το Κυπριακό

Στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στις Τεχνικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας που αφορούν το Κυπριακό, με στόχο την εφαρμογή της έμφυλης διάστασης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου.

Η κ. Χριστοδούλου παρευρέθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών για την Ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, Ζωή Μπένετ, η οποία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την ατζέντα της συνάντησης, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και το Ψήφισμα 1325 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ακόμη, ανέφερε ότι συζητήθηκε η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που συντονίζεται από το γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων καθώς και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία του Ψηφίσματος 1325, τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις-κλειδιά και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές.

Επιπρόσθετα, δήλωσε η κ. Χριστοδούλου, «στη συνάντηση συζητήθηκε η πιθανότητα διοργάνωσης συνεδρίου με τη συμμετοχή γυναικών από χώρες της περιοχής για θέματα ειρήνης». Η Επίτροπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πιθανότητα διοργάνωσης του συνεδρίου στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων σημείωσε ότι «η κ. Μπένετ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση των γυναικών στην Κύπρο, διότι η οργάνωση ‘’Γυναίκες Χωρίς Σύνορα’’ βρίσκεται στην Κύπρο και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών για την Παγκόσμια Ειρήνη (Women’s Federation for World Peace International)». «Το 2021 είχε γίνει συνέδριο με θέμα ‘’Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή στα χέρια των γυναικών’’, στο οποίο συμμετείχαν και γυναίκες από την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ακόμη, η κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, η οποία έχει παραγάγει αρκετό έργο, που πρέπει να αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ισότιμη συμμετοχή στις Τεχνικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας που αφορούν το Κυπριακό, με στόχο την εφαρμογή της έμφυλης διάστασης», υπογράμμισε η Επίτροπος.

Το Ψήφισμα 1325 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

————————

Αναφερόμενη στο Ψήφισμα 1325, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ στις 31 Οκτωβρίου 2000, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι αυτό στηρίζεται σε 4 πυλώνες. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ, ο πρώτος πυλώνας είναι η συμμετοχή και η ενδυνάμωση των γυναικών, ο δεύτερος είναι η προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, ο τρίτος είναι η πρόληψη των συγκρούσεων και ο τέταρτος είναι η ενημέρωση για το Ψήφισμα 1325.

Μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η Επίτροπος ανέφερε ότι εγκρίθηκε το 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι στην υλοποίησή του εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία.

«Ο στόχος του Ψηφίσματος 1325 και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι να εντάσσεται η διάσταση του φύλου οριζόντια σε όλες τις πολιτικές που αφορούν όλους τους πολίτες, μιας και οι γυναίκες συνιστούν το 50% του πληθυσμού», κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy