Ίσες αποστάσεις NATO: «Πολύτιμοι σύμμαχοι» η Ελλάδα και η Τουρκία

Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να σχολιάσουν τις επικριτικές δηλώσεις Μενέντεζ εναντίον του Τούρκου προέδρου

Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να σχολιάσουν τις επικριτικές δηλώσεις Μενέντεζ εναντίον του Τούρκου προέδρου

Aξιωματούχος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Τρίτη «πολύτιμους συμμάχους» την Ελλάδα και την Τουρκία και ζήτησε να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να σχολιάσουν τις επικριτικές δηλώσεις Μενέντεζ εναντίον του Τούρκου προέδρουΣε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανέφερε πως «η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζοντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής» μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι σύμμαχοι να παραμείνουν ενωμένοι».

Ίσες αποστάσεις και από ΗΠΑ

Τηρώντας τς ίδιες ίσες αποστάσεις και οι ΗΠΑ, δηλώνουν ότι  υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, είπε ότι η ενότητα εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο κ. Πράις κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ σε σχέση με όσα έχει δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν περί εκτόξευσης πυραύλου κατά της Αθήνας. Επίσης, ρωτήθηκε για την δήλωση του κ. Μενέντεζ ότι ο Ερντογάν είναι στενός φίλος και σύμμαχος των προέδρων της Ρωσίας και του Ιράν και πως ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν θα εγκρίνει κανένα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο κ.. Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία.

«Η εκτίμησή μας είναι αυτό που αντικατοπτρίζεται σε αυτό που μόλις μοιράστηκα σχετικά με τις δηλώσεις που ακούσαμε μεταξύ των δύο στενών μας Συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια εποχή που η ενότητα εντός της Συμμαχίας και μεταξύ των Συμμάχων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λυπούμαστε για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ δύο Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων» ανέφερε ο κ. Πράις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy