Η Voice for Autism αποκτά δύο σπίτια για άτομα με αυτισμό στην Λευκωσία

Ο οργανισμός στηρίζει και δίνει φωνή στους νέους με αυτισμό

Ο οργανισμός στηρίζει και δίνει φωνή στους νέους με αυτισμό

Ο οργανισμός στηρίζει και δίνει φωνή στους νέους με αυτισμό

Λευκωσία (01, Ιουνίου, 2022) – Η Voice for Autism, μια νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που επικεντρώνεται στη στήριξη νεαρών ενηλίκων με αυτισμό, βοηθώντας τους να κτίσουν ουσιαστικές και κοινωνικά ενταγμένες ζωές, έχει αποκτήσει δύο νέα σπίτια Λακατάμια, στη Λευκωσία. Η εξασφάλιση της χρήσης των σπιτιών έγινε πραγματικότητα χάρη στην γενναιόδωρη δωρεά του ομίλου Island Oil (Holdings). Οι οικίες θα διαμορφωθούν και θα αποτελέσουν τις πρώτες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Island Oil (Holdings), κ. Χρυσόστομο Παπαβασιλείου, «η στήριξη μίας τόσο καινοτόμας και συνάμα απαραίτητης πρωτοβουλίας, αποτελεί μεγάλη ευχαρίστηση για τον Όμιλό μας». «Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να στηρίζουμε σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν ανάγκη. Πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουν μια θέση στην κοινωνία, καθώς και το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους» επεσήμανε.

Τα σπίτια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, σε κεντρική τοποθεσία και σε καλά εξυπηρετούμενη περιοχή. Θα αποτελέσουν πρότυπα για μελλοντικές στέγες υποβοηθούμενης διαβίωσης με 24ωρη φροντίδα. Με βάση το εν λόγω μοντέλο, o Οργανισμός Voice for Autism, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει, θα δημιουργήσει έναν χώρο που θα λειτουργεί ως μόνιμη κατοικία για άτομα με αυτισμό. Η στέγη θα αποτελεί το σπίτι τους, θα επικεντρώνεται στις ατομικές τους ανάγκες και θα τους παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

 

Η Έλλεν Γεωργίου Ποντίκη, συνιδρυτής και Πρόεδρος της Voice for Autism, αναφέρει πως «ο Οργανισμός οραματίζεται μια συνεργατική προσέγγιση για τη δημιουργία της Στέγης, με οικογένειες, επαγγελματίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να ενώνουν δυνάμεις, στηρίζοντας τις προσπάθειές μας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα έχει το ρόλο του αρωγού μέσω αυξημένων χορηγιών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματος. «Σύμφωνα με συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή οδηγία, τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή και να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη στήριξη», αναφέρει η κ. Ποντίκη.

«Διαθέτουμε τον χώρο, διαθέτουμε την τεχνογνωσία, έχουμε την στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς, χρειαζόμαστε και τη στήριξη της κυβέρνησης, με τις μέχρι τώρα συναντήσεις που είχαμε να μας αφήνουν με ένα δυνατό αίσθημα αισιοδοξίας ότι οι προσπάθειες θα καρποφορήσουν. Είναι ένα καινούριο, αλλά απλό μοντέλο, με στόχο να προσφέρουμε αυξημένη επιδότηση ενοικίου σε κάθε ενήλικα με αναπηρία», πρόσθεσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Voice for Autism έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης προς την Κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Οργάνωσης. Η επιτροπή αποτελείται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς/ψυχολόγους/θεραπευτές της Κύπρου, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των ειδικών αναγκών και επιθυμούν την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης κοινωνίας που θα στηρίζει τα άτομα με αναπηρίες.

Επιπρόσθετα, η Οργάνωση εστιάζει στην κοινωνική ένταξη. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να ανοίξει μια καφετέρια όπου τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να εργαστούν μαζί, γεγονός που θα ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους.

Άμεσοι στόχοι:

  • Δημιουργία μιας στέγης όπου θα παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες διαβίωσης σε νεαρούς ενήλικες με αυτισμό, ούτως ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους.
  • Παροχή ευκαιριών απασχόλησης σε νέους με αυτισμό με επίκεντρο την κοινωνική  ένταξη, την παραγωγικότητα και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.
  • Δημιουργία και στήριξη προγραμμάτων υψηλών προδιαγραφών που θα πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες των νέων με αυτισμό και θα παρέχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα που διοργανώνουν πανεπιστήμια, κέντρα εθελοντισμού και χώροι εργασίας, καθώς και σε άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  • Προάσπιση της δημιουργίας μιας κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς και η ανάπτυξη στρατηγικών πρωτοβουλιών έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των νέων ενηλίκων με αναπηρίες στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.voiceforautism.org

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy