Η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα την “μαστόρισσα” του Κυπριακού δημοτικού τραγουδιού

Σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα η σορός της Κυριακούς Πελαγία

Σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα η σορός της Κυριακούς Πελαγία

Με δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα και ανακοινώσεις κομμάτων και οργανωμένων φορέων η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα την λαϊκή ερμηνεύτρια , ποιήτρια Κυριακού Πελαγία η οποία απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 86 χρόνων. Η σορός της εκτίθεται από τις 1 μ.μ.-3μ.μ.  σε λαϊκό προσκύνημα  και αργότερα θα τελεστεί η κηδεία στο Παραλίμνι.

Σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα η σορός της Κυριακούς ΠελαγίαΜε ανακοίνωση του ο Δήμος Παραλιμνίου ανέφερε το Σάββατο ότι η κηδεία της θα τελεστεί με δαπάνη του Δήμου. Ενώ οι σημαίες του δημοτικού μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες.

Η σορός της εκλιπούσης θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τη 13:00 μ.μ μέχρι τις 15:00 μ.μ.

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση:

Ο Δήμος Παραλιμνίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της “φωνής της κυπριακής παράδοσης”, Κυριακούς Πελαγία σε ηλικία 86 ετών.

Σε έκτακτή του συνεδρίαση το  Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η κηδεία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι τελεστεί δαπάνη του Δήμου Παραλιμνίου, οι σημαίες του δημοτικού μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραστεί στην κηδεία και ο Δήμαρχος θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο.

Η Κυριακού Πελαγία ήταν κόρη του εξαίρετου παραδοσιακού τραγουδιστή Δαμιανού Κουζαλή και κόρη της Μαρίας Κουτσόλουκα που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μιχάλης Πασιαρδής, “η Κυριακού Πελαγία είναι μιά γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπαίθρου, η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς μες τα περβόλια τζιαι τα ορμάνια”.

Η “Μαστόρισσα” έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι το οποίο αφενός χάρη στην αυθεντικότητα και την καθαρότητα της φωνής της και αφετέρου χάρη στην πραότητα και την καλοσύνη που τη διέκρινε, κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του δημοτικού τραγουδιού.

Η Κυριακού Πελαγία αγάπησε και ανέδειξε το Παραλίμνι, την επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο μας γενικότερα και κατάφερε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο για την κυπριακή παράδοση.

Η αείμνηστη Κυριακού Πελαγία βραβεύτηκε πολλές φορές για την τεράστια προσφορά της στο δημοτικό τραγούδι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy