Η έκθεση του ΓΕ για ελέγχους της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Στη δημοσιότητα έδωσε το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας την Ειδική Έκθεση

Στη δημοσιότητα έδωσε το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας την Ειδική Έκθεση

Στη δημοσιότητα έδωσε το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας την Ειδική Έκθεση με θέμα «Αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων, που διενέργησε η Αστυνομία, για διαπίστωση της τήρησης των μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού, με σκοπό την μείωση των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, «στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19, η οποία ανακηρύχθηκε επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις 11 Μαρτίου 2020, η Αστυνομία κλήθηκε να επιτηρήσει και να διασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού, που προκύπτουν από την έκδοση των σχετικών Διαταγμάτων, τα οποία εκδίδονται κατά καιρούς από τον Υπουργό Υγείας, στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Η Αστυνομία, ως ένας από τους διάφορους φορείς που είχαν υποχρέωση να συμβάλουν στην εφαρμογή των εν λόγω Διαταγμάτων, στο πλαίσιο και των άλλων καθηκόντων της, ανταποκρίθηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε αυτά που είχε να επιτελέσει, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που προκάλεσε ακόμα και εσωτερικά προβλήματα (τα μέλη της δύναμης νόσησαν ή ήταν επαφές κρουσμάτων), που δυσχέραινε το έργο της.

Βασικός στόχος του ελέγχου της Υπηρεσίας μας, ήταν η αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων, που διενέργησε η Αστυνομία, κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, για διασφάλιση της τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19, με σκοπό τη μείωση των κρουσμάτων».

Τα ευρήματα της έκθεσης:

«Mε βάση τα επιμέρους ευρήματα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες υπό τις οποίες η Αστυνομία διενεργούσε ελέγχους και προέβαινε σε λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας, ανάλογα με την εξέλιξή της, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, η Αστυνομία έχει προβεί, σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων.

Η θετική επίδραση των ελέγχων της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας διαφαίνεται και από το γεγονός ότι, στην Επαρχία Λεμεσού, όπου διεκπεραιώθηκαν οι λιγότεροι έλεγχοι, καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα, ενώ στην Επαρχία Πάφου, όπου διεκπεραιώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων και καταγγελιών, κατ΄ αναλογία πληθυσμού, καταγράφηκαν τα λιγότερα κρούσματα.

Η Ελεγκτική διαπίστωσε, ωστόσο, ορισμένες αδυναμίες που αναφέρονται πιο κάτω:

α. Από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020, οι ΔΕ/ οδηγίες που εκδόθηκαν από το Αρχηγείο προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις/Τμήματα ήταν γενικευμένες.

β. Η Αστυνομία διενήργησε αυξημένους ελέγχους και καταγγελίες, κατά τις περιόδους όπου είχαν επιβληθεί από την Κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων, υποχρεωτική τηλεργασία, εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και αναστολή εργασιών σε επιχειρήσεις, ωστόσο κατά τις περιόδους των χαλαρώσεων και την επανεκκίνηση της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων οι έλεγχοι μειώνονταν δραστικά, με σημαντική μείωση να παρατηρείται το καλοκαίρι του 2021, όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων.

γ. Η διαδικασία διερεύνησης παραπόνων είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, με αποτέλεσμα να αναλώνεται πολύτιμος χρόνος εκ μέρους τόσο των μελών της Αστυνομίας, όσο και των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζονται τα εν λόγω παράπονα.

δ. Η μη εξόφληση των εξωδίκων που επιβάλλονται έχει ως αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να οδηγούνται στα Δικαστήρια και να ακολουθεί η έκδοση ενταλμάτων προστίμου. Τα προβλήματα, σε σχέση με την εκτέλεσή τους, που αφορούν και στην αποτελεσματική απόδοση της δικαιοσύνης, καταγράφονται διαχρονικά σε Εκθέσεις της Υπηρεσίας μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία».

Γενικές συστάσεις

«Σε μελλοντικές περιπτώσεις παρόμοιων πανδημιών ή άλλων επειγουσών αναγκών, η Αστυνομία θα πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση για διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι έλεγχοι είναι επαρκείς και αποτελεσματικοί, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση για τη διαχείριση μιας πανδημίας ή οποιασδήποτε άλλης κρίσης.

Οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας μας, που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης παραπόνων, αλλά και οι διαχρονικές επισημάνσεις μας για την αποτελεσματικότητα της απόδοσης της δικαιοσύνης, λόγω της διαχρονικής συσσώρευσης ενταλμάτων προστίμων, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy