Η ΕΕ χρηματοδοτεί έργο στην κατεχόμενη Μόρφου

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έργο στην κατεχόμενη Μόρφου

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έργο στην κατεχόμενη Μόρφου

Τελετή θεμελίωσης του έργου διπλασιασμού χωρητικότητας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της Μόρφου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν.

Το ΓΤΠ αναφέρει στην επισκόπηση τ/κ Τύπου ότι οι εγκαταστάσεις, που μετατρέπουν τα λύματα της Μόρφου και της Ζώδειας σε νερό για άρδευση τέθηκαν σε λειτουργία το 2012. Το έργο θα αυξήσει τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων από τους 135 στους 260 τόνους και προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα κατασκευαστεί και εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα λύματα.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Υπεύθυνος της Μονάδας Επίλυσης του Κυπριακού Κγιάρταν Μπγιόρνσον, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί το έργο, δήλωσε ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 14-15 μήνες. Πρόσθεσε δε ότι το νερό από τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται στη γεωργία ήδη από το 2020 και ότι για αυτό τον σκοπό έχουν επενδυθεί 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε τέλος ότι ο στόχος της χρηματοδότησης που κατευθύνεται προς τους Τουρκοκυπρίους είναι η ενίσχυση των τοπικών υποδομών και η συμβολή προς την προσπάθεια επανένωσης του νησιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy