Γ.Γ.ΟΕΛΜΕΚ: Οι εργαζόμενοι στα ΚΙΕ θα μετατραπούν σε μισθωτούς

Εργαζόμενοι στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και σε κάποια συγκεκριμένα άλλα προγράμματα θα μετατραπούν σε μισθωτούς υπάλληλους, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου, εκπρόσωποι των εργαζομένων στα διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ και η ΟΕΛΜΕΚ είχαν συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαία σχετικά με το θέμα της αγοράς υπηρεσιών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι αυτό που συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα διάφορα προγράμματα που προσφέρει το Υπουργείο και στην παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι την ερχόμενη σχολική χρονιά 2023-2024 θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα προγράμματα με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.

«Εκείνο που είπαμε και συμφωνήσαμε και το δέχτηκαν είναι ότι και την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργούν και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα, όπως επίσης και τα μουσικά σχολεία, αλλά και τα άλλα προγράμματα. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι εργαζόμενοι στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και σε κάποια συγκεκριμένα άλλα προγράμματα θα μετατραπούν σε μισθωτούς υπάλληλους. Άρα θα φύγουν από το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και θα μετατραπούν σε μισθωτούς και θα έχουν όλα τα δικαιώματα που έχει ένας μισθωτός», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα μπουν σε ένα διάλογο για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα που αφορούν αυτά τα προγράμματα.

«Τα προγράμματα άμεσης παρέμβασης συνεχίζουν με αγορά υπηρεσιών, ενώ στα ΚΙΕ και στο μουσικό σχολείο ουσιαστικά μετατρέπονται σε μισθωτούς», επανέλαβε.

Σε ερώτηση αν τους ικανοποιεί αυτή η συμφωνία, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι αυτό ήταν αίτημα των ιδίων των εργαζομένων και αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ, υπό την έννοια ότι έπρεπε να φύγουν από το καθεστώς της αγοράς εργασίας και να ενταχθούν στο καθεστώς του μισθωτού κανονικά.

«Και όταν λέμε καθεστώς του μισθωτού θα ξεκινούν από την κλίμακα Α8, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΓΔ του Υπουργείου. Είναι μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μια θετική εξέλιξη με βάση και το αίτημα που τόσα χρόνια είχαμε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2013 να καταργήσει το καθεστώς του μισθωτού και οι εργαζόμενοι να εργάζονται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζησάββας επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ στη Μέση Εκπαίδευση, οι συνεργάτες στην Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης όπως και το πρόγραμμα που έχει σχέση με την κατ΄οίκον εκπαίδευση θα συνεχίσουν με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών προς το παρόν.

«Στα ΚΙΕ όπως και στα μουσικά σχολεία οι εργάζομενοι θα εργάζονται με το καθεστώς του μισθωτού και θα πληρώνονται ουσιαστικά με τις ώρες που θα τους εγκρίνουν για να εργάζονται για την επόμενη χρονιά 2023-2024», σημείωσε.

Όσον αφορά την εισήγηση για δημιουργία προαιρετικού ολοήμερου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι θα μπουν σε ένα διάλογο την ερχόμενη σχολική χρονιά για να δουν όλες τις λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Προσοντούχων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ (ΠΑΣΥΠΑΕ) απέστειλε στις 24 Απριλίου επιστολή στη διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναμένοντας ενημέρωση, καθώς στις 10 Μαΐου οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν ξανά να πληρώσουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις τους ως αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΠΑΕ σε ανακοίνωσή του, την Πέμπτη, με την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας απέστειλαν αίτηση για εξέταση του καθεστώτος εργοδότησής τους από τον Ιούλιο του 2022, σε συνεργασία με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η εξέταση του ζητήματος θα ολοκληρωνόταν περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 στη συνέχεια μετακυλίστηκε για το τέλος Ιανουαρίου 2023. “Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εργαζόμενοι από άλλο απογευματινό πρόγραμμα με τις ίδιες συνθήκες εργοδότησης και καθήκοντα έχουν ήδη πάρει απαντήσεις στο συγκεκριμένο αίτημα”, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τη διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy