Έξι νεκρές φάλαινες του είδους Ζιφιός εκβράστηκαν στην θάλασσα της Πάφου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών όσον αφορά τους εκβρασμούς ατόμων κητωδών του είδους Ζιφιός στις βόρειες ακτές της ελεύθερης Κύπρου.

Η ανακοίνωση από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) όπως ενημέρωσε το κοινό από χθες, την Πέμπτη 09/02/2023, είχαν καταγραφεί 4 εκβρασμοί κητωδών του είδους ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) στις βόρειες ακτές της Πάφου στις περιοχές Πόλις-Γιαλιάς-Αργάκας.

Προσωπικό από το ΤΑΘΕ, μέλη της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς, και άτομα από την τοπική κοινωνία μετέβησαν άμεσα στην περιοχή, και σε αντίξοες συνθήκες μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες επαναπροώθησαν στη θάλασσα 3 Ζιφιούς, ενώ το 4ο ήταν ήδη νεκρό.

Σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσωπικό του ΤΑΘΕ και του Τμήματος Δασών, ξεκίνησαν την διερεύνηση κατά μήκος της ακτογραμμής για την ανεύρεση ενδεχόμενων άλλων Ζιφιών που έχουν εκβραστεί. Μέχρις στιγμής στην ακτογραμμή η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας (από Πόλη Χρυσοχούς μέχρι και Παχύαμμο) καταγράφηκαν 6 νεκρά άτομα του είδους. Ενδεχομένως κάποια να είναι τα ίδια τα οποία είχαν επαναπροωθηθεί χθες το βράδυ πίσω στην θάλασσα.

Αυτή την στιγμή προσωπικό του ΤΑΘΕ μαζί με προσωπικό από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κτηνίατρο της ΜΚΟ ΑΡΙΩΝ, με την οποία συνεργάζεται το ΤΑΘΕ, μεταβαίνουν στα σημεία για επιτόπιες εξετάσεις των νεκρών Ζιφιών. Αναμένεται να γίνουν οι νενομισμένες διαδικασίες νεκροψίας και νεκροτομής και να συλλεχθούν δείγματα τα οποία θα αποσταλούν για εξειδικευμένες εξετάσεις και εκτίμηση των πιθανών αιτίων θανάτου.

Το ΤΑΘΕ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους πολίτες που συνέβαλαν στην μεγάλη προσπάθεια για παροχή βοήθειας στο προστατευόμενο αυτό είδους, καθώς και την ΜΚΟ ΑΡΙΩΝ και τις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για την άριστη συνεργασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy