Επανάκτηση κατοικίας με σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε 15 χρόνια θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιο να αγοράσει πίσω το σπίτι του

Σε 15 χρόνια θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιο να αγοράσει πίσω το σπίτι του

Το σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης θα μπορέσει να βοηθήσει όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους να το ανακτήσουν μετά από μια χρονική περίοδο σημειώνει ο σύμβουλος αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Ιερόπουλος χαρακτήρισε το σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης ως πολύ καλό για όσους δεν έχουν άλλα περιθώρια αναδιάρθρωσης του δανείου τους, δεδομένου ότι θα συνεχίσουν να έχουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους, ενώ παράλληλα, μετά από μια περίοδο 15 ετών θα τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν πίσω το σπίτι τους.

Αν και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, από τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος του ενοικίου θα επιχορηγείται, ανέφερε ο κ. Ιερόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα αρκετά καλό στοιχείο ώστε οι επηρεαζόμενοι να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις δόσεις τους. Οι τράπεζες θα υπολογίσουν τα λογικά έξοδα διαβίωσης του δανειζόμενου και θα καταλήξουν σε ένα ποσό ως ενοίκιο το οποίο θα είναι σε θέση ο επηρεαζόμενος να καταβάλλει.

Πέραν των πιο πάνω, ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ιερόπουλος σημείωσε ότι αυτό είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο και θα πρέπει οι τράπεζες να το λάβουν υπόψη. Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η αμερικανική Fed θέλουν να πολεμήσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, ωστόσο, με αυτή την ενέργεια ανεβαίνει το κόστος δανεισμού και προκύπτει ο κίνδυνος να αυξηθούν τα ΜΕΔ. Έτσι οι τράπεζες θα πρέπει απορροφήσουν ένα μέρος του κόστους που προκύπτει, σημείωσε ο κ. Ιερόπουλος για να μην επανέλθουμε σε προηγούμενες καταστάσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy