Ένταξη Ουκρανών μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα – Mαθήματα ελληνικής γλώσσας

Όλες οι πληροφορίες

Όλες οι πληροφορίες

Σε διευθετήσεις για την ομαλή ένταξη Ουκρανών μαθητών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα για το σχολικό έτος 2022-2023 προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Σε ανακοίνωση του, ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης 382 / 2022 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2022, για παροχή προσωρινής προστασίας σε εκτοπισθέντες / εκτοπισθείσες από την Ουκρανία, καθώς και Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2022, υποδέχεται και στηρίζει εκτοπισθέντες μαθητές και εκτοπισθείσες μαθήτριες από την Ουκρανία.

Σημειώνει ότι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη φοίτηση των Ουκρανών μαθητών / μαθητριών για το σχολικό έτος 2022- 2023, σχετικά έντυπα, καθώς και ανακοινώσεις για απογευματινά μαθήματα Ελληνικών βρίσκονται αναρτημένες, στην ελληνική και στην ουκρανική γλώσσα, στην ιστοσελίδα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στον ιστότοπο του ΥΠΑΝ (http://www.moec.gov.cy/en/ukrainian_refugees.html ).

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) του Υπουργείου Παιδείας, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο/-η, ότι έχει προγραμματίσει τη λειτουργία δωρεάν προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Ουκρανοί πρόσφυγες, ανήλικοι και ενήλικες, απαλλάσσονται από το σύνολο των διδάκτρων, συμπεριλαμβανομένου και του τέλους εγγραφής των 10 Ευρώ.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν σε ένα ΚΙΕ ανά επαρχία. Επαρχία Λευκωσίας: ΚΙΕ Αγλαντζιάς  (Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, Τηλ.: 22305215), Επαρχία Λεμεσού: ΚΙΕ Λεμεσού (Λανίτειο Λύκειο, Τηλ.: 25305245), Επαρχία Λάρνακας: ΚΙΕ Λάρνακας (Παγκύπριο Λύκειο, Τηλ.: 24304164), Επαρχία Πάφου: ΚΙΕ Πάφου (Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Τηλ.: 26306284) και Επαρχία Αμμοχώστου: ΚΙΕ Παραλιμνίου (Λύκειο Παραλιμνίου, Τηλ.: 23820978).

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της λειτουργίας του προγράμματος, θα δημιουργηθούν ξεχωριστά τμήματα για ανήλικους/-ες και για ενήλικες Ουκρανούς/-ες, πρόσφυγες, τηρουμένων των ελάχιστων και μέγιστων αριθμών μαθητών/μαθητριών για τη δημιουργία τμημάτων στα ΚΙΕ.

Το ωράριο λειτουργίας των εν λόγω τμημάτων θα είναι απογευματινό και θα καθοριστεί από τις διευθύνσεις των πιο πάνω ΚΙΕ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων και έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του κάθε ΚΙΕ.

Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι/-ες οι ενδιαφερόμενοι/-ες όπως πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους σε ένα από τα ΚΙΕ που αναφέρονται πιο πάνω από τις 12 – 23 Σεπτεμβρίου 2022, από τις 2:30 μ.μ. – 6:30 μ.μ. Κατά την εγγραφή τους, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να προσκομίσουν στο ΚΙΕ επίσημο έγγραφο από την Κυπριακή Δημοκρατία που να αποδεικνύει ότι είναι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, καθώς και αποδεικτικό της ταυτότητάς τους.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία σχετικά με την εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικώς στα ΚΙΕ τα οποία θα λειτουργήσουν σε κάθε επαρχία.

Για κάθε τμήμα θα διεξάγονται 2 μαθήματα/συναντήσεις την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη ή Τρίτη και Παρασκευή) σε απογευματινό χρόνο. Η κάθε συνάντηση θα διαρκεί δύο (2) διδακτικές περιόδους των 45 λεπτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy