Ενώπιον Υπουργικού η έγκριση της 4ης δόσης

Υπό έγκριση θα είναι και η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό με την 3η δόση για άτομα ηλικίας 12 και άνω

Υπό έγκριση θα είναι και η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό με την 3η δόση για άτομα ηλικίας 12 και άνω

Τον εμβολιασμό με 4η δόση όλων των ατόμων άνω των 30 ετών, αλλά και ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού με επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19, όπως είναι σύσταση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται ότι θα εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπό έγκριση θα είναι και η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό με την 3η δόση για άτομα ηλικίας 12 και άνω.

Η Επιτροπή συστήνει εμβολιασμό με 4η ενισχυτική δόση σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές και επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας (προσκομίζοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος).

Στις συστάσεις της περιλαμβάνονται άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με σοβαρή παχυσαρκία: BMI ≥40 ή ≥35 με μεταβολικό σύνδρομο, με σοβαρή χρόνια καρδιακή και αγγειακή νόσο, με χρόνια σοβαρή νεφρική νόσο, με σοβαρή χρόνια ηπατική νόσο, με σοβαρή χρόνια νευρολογική νόσο και με αιμοσφαιρινοπάθειες.

Ακόμη συστήνει όπως την 4η ενισχυτική δόση λάβουν έγκυες και ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες, έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, με HIV Λοίμωξη/AIDS, σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων.

Επίσης άτομα που υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, όσον αφορά στη λήψη κορτιζόνη αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεδνιζολόνης) για ένα (1) μήνα το τελευταίο εξάμηνο, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από την λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι θα λαμβάνει συνεχώς επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19.

ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy