Ενώπιον δικαστηρίου ξανά ο Γιαννάκη- Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες

Συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη

Συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη

Συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ακροαματική διαδικασία ο Γιαννάκη απάντησε μη παραδοχή στις οκτώ κατηγορίες που αφορούν αδικήματα πλαστογραφίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 1η κατηγορία αφορά πλαστογραφία επίσημου εγγράφου, με τις λεπτομέρειες του αδικήματος να αναφέρουν ότι σε άγνωστη ημερομηνία, πριν ή περί την 10η Φεβρουαρίου 1995, στην Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό την καταδολίευση, κατήρτισε πλαστό επίσημο έγγραφο, το οποίο εμφανίζεται ότι είναι κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή, κατήρτισε έγγραφο πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, «B.S. in Civil Engineering», του Πανεπιστημίου San Diego State University, των ΗΠΑ, με ημερομηνία έκδοσης τον Ιούνιο του 1992, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως κάτοχο αυτού, ενώ γνώριζε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η 2η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι αυτή της πλαστογραφίας εγγράφου και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά ή περί την 10η Φεβρουαρίου 1995, εν γνώσει του και δολίως, έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό επίσημο έγγραφο, δηλαδή κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας, το πλαστό έγγραφο πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.

Η 3η κατηγορία αφορά πλαστογραφία εγγράφου, με τις λεπτομέρειες να αναφέρουν πως πρόκειται για συστατική επιστολή που εμφάνισε ότι έλαβε από εταιρεία. Ο Γιαννάκης Γιαννάκη, κατηγορείται ότι πριν ή περί την 26 Νοεμβρίου 1996, με σκοπό την καταδολίευση, κατήρτισε πλαστό έγγραφο και συγκεκριμένα συστατική επιστολή για τον ίδιο, φερόμενη ως υπογεγραμμένη από συγκεκριμένο άτομο εκ μέρους συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ τέτοια συστατική επιστολή, ουδέποτε συντάχθηκε και υπογράφηκε από το εν λόγω πρόσωπο και εταιρεία.

Η 4η κατηγορία είναι για κυκλοφορία του συγκεκριμένου πλαστού εγγράφου. Όπως αναγράφεται στο κατηγορητήριο, κατά ή περί την 26η Νοεμβρίου 1996, εν γνώσει του και δολίως έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό έγγραφο, δηλαδή, κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την πλαστή συστατική επιστολή που αναφέρεται στην προηγούμενη κατηγορία.

Η 5η κατηγορία αφορά πλαστογραφία πλαστού εγγράφου και πιο συγκεκριμένα του πτυχίου του, αφού σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Ιουνίου 1982 και 28 Νοεμβρίου 1996, με σκοπό την καταδολίευση, αλλοίωσε επίσημο έγγραφο χωρίς εξουσία, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αν η αλλοίωση έχει εξουσιοδοτηθεί, αυτή θα μετέβαλλε τις συνέπειες του εγγράφου, δηλαδή αλλοίωσε το απολυτήριο Λυκείου του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα βαθμοί σε διάφορα μαθήματα, καθώς και ο γενικός βαθμός, να φαίνονται πιο ψηλοί απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Στην 6η κατηγορία ο κ. Γιαννάκη αντιμετωπίζει το αδίκημα της κυκλοφορίας του απολυτηρίου λυκείου του. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, εν γνώσει του και δολίως έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό επίσημο έγγραφο, δηλαδή κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το πλαστό απολυτήριο Λυκείου που αναφέρεται στην πέμπτη κατηγορία.

Επιπρόσθετα, στην 7η κατηγορία αντιμετωπίζει το αδίκημα πλαστογραφία του επίσημου εγγράφου, που αφορά τις σφραγίδες που έφερε πάνω το πτυχίο του. Τα αδικήματα, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, διαπράχθηκαν μεταξύ 10 Φεβρουαρίου 1995 και 28 Νοεμβρίου 1996, με σκοπό την καταδολίευση, αφού κατήρτισε πλαστό έγγραφο, το οποίο εμφανίζεται ότι είναι κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή, κατήρτισε έγγραφο πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών «B.S. in Civil Engineering», του Πανεπιστημίου San Diego State University των ΗΠΑ, με ημερομηνία έκδοσης τον Ιούνιο του 1992, το οποίο έφερε πιστοποίηση με σφραγίδες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας των ΗΠΑ, παρουσιάζοντάς τον εαυτό του ως κάτοχο αυτού, ενώ γνώριζε ότι τόσο το έγγραφο όσο και η πιστοποίηση με τις σφραγίδες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η 8η κατηγορία αφορά την κυκλοφορία του πιο πάνω πλαστού εγγράφου, αφού ο κατηγορούμενος φέρεται εν γνώσει του και δολίως να έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό επίσημο έγγραφο, δηλαδή, κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας, τον πλαστό πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, όπως αναφέρεται στην πιο πάνω κατηγορία.

Επίθεση στα ΜΜΕ

Στην προηγούμενη δικάσιμο η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε όπως ο κατηγορούμενος να καταβάλει χρηματική εγγύηση και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα με τον συνήγορο υπεράσπισης να φέρει ένσταση, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια απλή υπόθεση πλαστογραφίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως τις υπόλοιπες.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε τους όρους της Κατηγορούσας Αρχής υπερβολικούς και άφησε αιχμές προς τα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα για τον πελάτη του ξεπερνούν τα 1.100, ενώ έκανε λόγο για  έντονο προπηλακισμό από τα Μέσα.

Εξήγησε ότι η εγγύηση είναι υπέρμετρη και δεν θα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, υποστηρίζοντας ότι «ο κατηγορούμενος παρόλο που του ανακοινώθηκε ότι κατηγορήθηκε από την Αστυνομία από τα ΜΜΕ, ήρθε εδώ στο δικαστήριο. Γι αυτό δεν χρειάζεται να καταθέσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν υπάρχει περίπτωση φυγοδικίας.

Επίσης, υποστήριξε ότι δεν πρέπει το ύψος και το είδος της εγγύησης να επηρεαστεί από τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση.

Από την πλευρά του ο δικαστής αποφάσισε ο κ. Γιαννάκη να αφεθεί ελεύθερος με την υποχρέωση να εμφανιστεί στο δικαστήριο με τους εξής όρους: να καταθέσει 20.000 ευρώ μετρητά ως εγγύηση ή εναλλακτικά να υπογράψει για τη δέσμευση του γραμματίου απόλυσης με προσωπική εγγύηση. Επίσης, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων διέταξε να καταθέσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy