Εκλογές Ισραήλ/Νετανιάχου: «Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη»

«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις χθεσινές εκλογές που μοιάζουν να έχουν βάλει το κόμμα του, το Λικούντ (δεξιά), μαζί με τους συμμάχους του, θρησκευτικές και ακροδεξιές παρατάξεις, στον δρόμο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Κνέσετ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Διαβεβαιώνοντας πως έχει άφθονη «εμπειρία», ο κ. Νετανιάχου τόνισε σε υποστηρικτές του συγκεντρωμένους στην Ιερουσαλήμ πως «πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα, όμως η πορεία μας, αυτή του Λικούντ, αποδείχθηκε πως ήταν η σωστή» και «βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως αν είναι όπως προβλέπουν οι αποψινές (σ.σ. χθεσινοβραδινές) δημοσκοπήσεις (εξόδου από τα εκλογικά τμήματα), θα σχηματίσω κυβέρνηση για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που παρέμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού από ιδρύσεως κράτους.

Εν μέσω δικών για διαφθορά κατόπιν σειράς σκανδάλων, τις οποίες απέφυγε επιμελώς να θίξει στη σημερινή ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου έχασε πέρυσι την εξουσία, εκθρονίστηκε από ετερόκλιτη συμμαχία της οποίας ηγείται σήμερα ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ.

Ωστόσο, τα έξιτ πολ και οι προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ την πρώτη θέση και κάπου τριάντα έδρες, μπροστά από το Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του κ. Λαπίντ, που αναμένεται να καταλάβει κάπου είκοσι τέσσερις, έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία, την πέμπτη σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, εκλέγοντας 14 βουλευτές, ενώ καλές επιδόσεις αναμένεται να σημειώσουν επίσης μικρά κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Άρα ο κ. Νετανιάχου οδεύει έτσι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, συνυπολογιζομένων των βουλευτών θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

Η εθνική εφορευτική επιτροπή του Ισραήλ δεν έχει δημοσιοποιήσει ως τώρα παρά μόνο μερικά αποτελέσματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το αποτέλεσμα.

Γιαΐρ Λαπίντ: «Τίποτα δεν έχει κριθεί», «πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα»

«Πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα», καθώς «τίποτα δεν έχει κριθεί» ακόμη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, η παράταξη του οποίου φέρεται να οδεύει να μετατραπεί στο δεύτερο κόμμα στην Κνέσετ.

«Όσο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα περιμένουμε υπομονετικά, όσο κι αν αδημονούμε, τα οριστικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Λαπίντ απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κόμματός του, του Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), στο Τελ Αβίβ.

Κατά προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων, το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα καταλάβει την πρώτη θέση εξασφαλίζοντας περίπου τριάντα έδρες στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, μπροστά από το Γες Ατίντ του κ. Λαπίντ, που αναμένεται να αναδείξει 24 μέλη στην Κνέσετ.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2021, οι Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ σχημάτισαν ετερόκλιτη συμμαχία με βασικό, αν όχι μοναδικό, κοινό παρονομαστή την εκδίωξη του κ. Νετανιάχου από την εξουσία. Όμως η συμμαχία αυτή απώλεσε την πλειοψηφία της τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή ψηφοφορία, την πέμπτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια στο Ισραήλ.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να σταματήσουμε. Κάθε ισραηλινός πολίτης, θρησκευόμενος ή μη, αριστερός ή δεξιός, εβραίος ή άραβας, ετεροφυλόφιλος ή ΛΟΑΤ, πρέπει να ξέρει πως θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ώστε το Ισραήλ να είναι κράτος εβραϊκό και δημοκρατικό, φιλελεύθερο και προοδευτικό», είπε ο κ. Λαπίντ στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, προπύργιό του.

Μοχάμεντ Στάγεχ: Τα αποτελέσματα μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού»

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στο Ισραήλ μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού» στην ισραηλινή κοινωνία, σχολίασε σήμερα ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, μετά τη δημοσιοποίηση έξιτ πολ που καταγράφουν αλματώδη άνοδο των ψήφων της ισραηλινής άκρας δεξιάς.

«Η αύξηση των ποσοστών θρησκευτικών κομμάτων της άκρας δεξιάς στις ισραηλινές εκλογές (…) μαρτυρά την άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην ισραηλινή κοινωνία, από την οποία υποφέρει ο λαός μας εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Στάγεχ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν είχαμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι ισραηλινές εκλογές θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Στάγεχ.

Η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, αναδεικνύοντας 14 μέλη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, κατά τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη, που προοιωνίζονται επίσης καλές επιδόσεις για τα λεγόμενα υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα.

Πάντα κατά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου, ο κ. Νετανιάχου οδεύει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ αν συνυπολογιστούν οι έδρες των θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας φασίστες στο πλευρό του. Κι αυτό μας ανησυχεί πολύ (…) καθώς δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα και τι περιμένει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή τη χώρα», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άιντα Τούμα-Σουλεϊμάν, βουλεύτρια της παράταξης των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Τάαλ («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα»).

Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ (περί το 20% του πληθυσμού) αποτελείται κυρίως από τους απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy