Εκδηλώσεις στην Παναγία Γαλόκτιστη εις ανάμνηση των μαχών της Τηλλυρίας

Εκδηλώσεις στην Παναγία Γαλόκτιστη εις ανάμνηση των μαχών της Τηλλυρίας

Εκδηλώσεις στην Παναγία Γαλόκτιστη εις ανάμνηση των μαχών της Τηλλυρίας

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τιμήθηκε και φέτος η Παναγία  Γαλόκτιστη στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας εις ανάμνηση των μαχών της Τηλλυρίας το 1964, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκο Κλεάνθους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως η Παναγία Γαλόκτιστη πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα εξωκλήσια της Ορθοδοξίας. Η καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Γαλόκτιστης στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας τελέστη την Παρασκευή του Αγίου Σωτήρος, προσθέτοντας πως η αγρυπνία γίνεται και για την ανάμνηση των μαχών της Τηλλυρίας το 1964.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η έναρξη  έγινε με εσπερινό, ακολούθησε  αγιασμός στην Παναγία Γαλόκτιστη και πορεία προς το χωριό.

Το τελετουργικό  ξεκίνησε από το Λιμανάκι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας όπου ο Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος Κυκκώτης έφερε την εικόνα δια θαλάσσης ευλόγησε τα ύδατα της περιοχής και βρήκε στο αλιευτικό καταφύγιο.

Η πορεία της λιτάνευσης της εικόνας από τον Αρχιμανδρίτη Αγαθόνικο Κυκκώτη  ακολούθησε  το Σταυροδρόμι/Στυλιανού Τριταίου, τον παραλιακό  προς Λιμανάκι του  Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και επέστρεψε  στο εξωκκλήσι της Γαλόκτιστης όπου έγινε η αγρυπνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκο Κλεάνθους το ξωκκλήσι βρίσκεται πάνω σ` ένα ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Κάτω και Πάνω Πύργος. Σύμφωνα με τους παλαιούς κατοίκους του χωριού, σημείωσε, η ονομασία Γαλόκτιστη δόθηκε λόγω του ότι χτίστηκε με γάλα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε την αναπαλαίωση του ξωκλησιού πριν δύο με τρία χρόνια.

Επεσήμανε πως  στο εσωτερικό του ξωκλησιού διασώζεται τοιχογραφικός διάκοσμος, ο οποίος ανάγεται στον 12ο και 14ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εκκλησάκια που κτίστηκαν στην Κύπρο.

Ο ναός παραμένει πάντα ανοικτός, κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy