“Έφυγε” ξημερώματα Σαββάτου η Κυριακού Πελαγία

Συγκινητικό το «αντίο» του στενού της συνεργάτη, καλλιτέχνη και δημιουργού, Μιχάλη Χατζήμιχαήλ

Συγκινητικό το «αντίο» του στενού της συνεργάτη, καλλιτέχνη και δημιουργού, Μιχάλη Χατζήμιχαήλ

“Έφυγε ” από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου, στα 86 της χρόνια η τραγουδίστρια της κυπριακής λαϊκής παραδοσης, Κυριακού Πελαγία. Την είδηση μετέφερε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η εγγονή της Σόλια.

Συγκινητικό το «αντίο» του στενού της συνεργάτη, καλλιτέχνη και δημιουργού, Μιχάλη ΧατζήμιχαήλΌπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η κηδεία της θα τελεστεί αύριο, Κυριακή στις 15.00 το απόγευμα από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι.

 

H Κυριακού Πελαγία γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου στις 8 Ιουλίου 1936. Πατέρας της ήταν ο Δαμιανός Κουζαλής (1903-1973), ένας εξαίρετος παραδοσιακός τραγουδιστής που διακρινόταν τόσο στα ερωτικά όσο και στο “τσιάτισμα”. Μητέρα της ήταν η Μαρία Κουτσόλουκα (1908-1993) που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Το ταλέντο της Κυριακούς φάνηκε από τα παιδικά της χρόνια.

Η ίδια έλεγε πως από τη στιγμή που άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και την ζωή άρχισε να τραγουδά. Ήταν το μόνο που θυμάται να της αρέσει. Πρώτος δάσκαλός της ήταν ο πατέρας της και μετά οι άλλοι τραγουδιστές της εποχής. Έμαθε τις διάφορες Κυπριακές “φωνές” και άρχισε να ταιριάζει στίχους πάνω στις μελωδίες αυτές. Από 15 χρονών άρχισε να τραγουδά στους συγγενικούς και φιλικούς της γάμους, στις διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις, στα τοπικά πανηγύρια και στις θρησκευτικές γιορτές. Παντρεύτηκε το 1957 τον Γεώργιο Πελαγία και απέκτησε δυό γιούς και μιά κόρη.

Η Κυριακού Πελαγία ήταν μια γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπάιθρου, “η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς με στα περβόλια τζιαι τα ορμάνια”, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ποιητής μας Μιχάλης Πασιαρδής. Το ηχόχρωμα της φωνής της, έχει πολλά βυζαντινά και Μικρασιατικά μουσικά στοιχεία.

Ήταν εξαιρετική τόσο στο τραγούδι όσο και στο “τσιάτισμα”,τα ερωτικά δίστιχα και την ποιήση. Το 1987 εξέδωσε την ποιητική συλλογή “Κυπριακός Στίχος”. Από τις αρχές του 1995 συνεργάζεται δισκογραφικά με το μουσικό σχήμα “Μεσόγειος”. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι “ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΤΙΚΑ 1 & 2” που γνώρισαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Συγκινητικό το «αντίο» του στενού της συνεργάτη, γνωστού καλλιτέχνη και δημιουργού, Μιχάλη Χατζήμιχαήλ ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Πέρτικα του Παραλιμνιού

ήταν γραφτόν τζι’ εγίνη

για να φτωσίνει η τραουδκιάτζι’

ο άδης ν’ αρκοντύνει.

Τωρά που φεύκεις, ξέρε το

,μια ένοια ‘ννα με φάει,

ποιαν εν να πω Μαστόρισσαν

που τα τωρά τζι’α πάει.

Μαστόρισσα μας στο καλόν.

Καλόν παράδεισο!!!!!!!

Τα έξοδα της κηδείας θα γίνουν από το Δήμο Παραλιμνίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy