Εφαρμογή ηλεκτρονικών, μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων, εξήγγειλε ο Πρόεδρος

Την εφαρμογή του θεσμού των ηλεκτρονικών, μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων για καταγραφή της άποψης του πολίτη εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας το διήμερο συνέδριο Cyprus Forum Cities που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ήδη το αρμόδιο υφυπουργείο επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο θεσμός μετά το Πάσχα. «Σε τακτά διαστήματα, θα πηγαίνουμε στην κοινωνία για να ακούσουμε την άποψη της σε σοβαρά θέματα, τα οποία η εκτελεστική εξουσία θα ανακοινώνει αποφάσεις. Δεν σημαίνει ότι πάντα θα ακολουθείται η άποψη της κοινωνίας, αλλά θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη στις αποφάσεις μας το τι πιστεύει η κοινωνία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι θα συνεργαστούμε για να εφαρμόσουμε τη μεγάλη, σημαντική αυτή μεταρρύθμιση για τον τόπο μας, αλλά την ίδια στιγμή να συζητήσουμε και τυχόν προβλήματα ή προκλήσεις που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση της», σημείωσε.

Υπογράμμισε περαιτέρω ότι η εκτελεστική εξουσία, το κεντρικό κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον βαθμό που οι τοπικές αρχές μπορούν να  ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των πόλεων, των κοινοτήτων. «Θα  ήθελα σήμερα με την ευκαιρία, να σας διαβεβαιώσω ότι η δική μας προσέγγιση – και θέλουμε να το δούμε στην πράξη – είναι να δώσουμε περισσότερες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε τη δράση των συντελεστών του Cyprus Forum Cities, λέγοντας ότι πρόκειται  για μια πρωτοβουλία νέων του τόπου μας που μέσα από τις δράσεις τους έχουν εφαρμόσει στην πράξη αυτό που λέμε συμμετοχική δημοκρατία. Όπως είπε, με το συνέδριο, εγκαινιάζεται η ανάπτυξη μίας συμμετοχικής διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων, εμπειρογνωμοσύνης και πληροφοριών που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης των πόλεων και κοινοτήτων στον τόπο μας.

«Η ανάπτυξη συνεργειών, όπως αυτή που ενθαρρύνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού φέρνει κοντά Οργανισμούς όπως το Oxygono, την Κυβέρνηση, την Τοπική αυτοδιοίκηση, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τις επιχειρήσεις, συνεισφέροντας ο καθένας μέσα από τη δική του οπτική γωνιά – ο καθένας μας έρχεται με τις δικές του εμπειρίες, άρα, όλες αυτές οι εμπειρίες, η τεχνογνωσία, συναντώνται μέσα από τέτοιου είδους συναντήσεις, μέσα από τον διάλογο για να πετύχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση καίριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα πάρουν τη χώρα μας μπροστά» είπε.

Ο  Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένες πολιτικές και προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για όλους ανεξαίρετα τους τομείς που αποτελούν  αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο  – την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη γαλάζια οικονομία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τουρισμό. «Απώτερος μας στόχος είναι μια οικονομία που θα αναπτύσσεται πρώτα και πάνω από όλα με εξωστρέφεια, που θα είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική – βλέπετε τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία με αφορμή τη ρωσική εισβολή, άρα θα πρέπει να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομία μας», πρόσθεσε.

«Πρέπει να μειώσουμε στον βαθμό που μπορούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων την εξάρτηση μας, είμαστε μια ανοικτή οικονομία, από εξωτερικούς παράγοντες, άρα να γίνουμε και πιο ανθεκτικοί και πιο ανταγωνιστικοί, πάντα συμβατοί με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας» επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος  είπε ότι βασικές προτεραιότητες της διακυβέρνησης του είναι η βιώσιμη οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας.

«Θα  ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία – γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τη σημασία που και η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια δίνει στον τομέα αυτό, στην πράσινη οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος – όπου θέσαμε έναν ολοκληρωμένο και οριζόντιο σχεδιασμό, που είναι πλήρως συμβατός με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νομοθετικού πακέτου Fit-For-55», είπε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ενισχύουμε και υλοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία και στόχος είναι να επισπεύσουμε τη μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ παράλληλα, προχωρούμε µε μέτρα για την προώθηση της αποθήκευσης  ενέργειας – είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είμαστε πίσω σε αυτό τον τομέα – που έχει παραχθεί από εναλλακτικές µορφές. «Σύντομα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από συνεννόηση και με τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας θα ανακοινώσουμε αποφάσεις σε σχέση με το θέμα αυτό», τόνισε.

Ενισχύουμε, συνέχισε, την επικοινωνία με τον επιστημονικό κόσμο, με τους τεχνοκράτες, ώστε οι πολιτικές και οι αποφάσεις σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα να λαμβάνουν υπόψη – δεν το κάνουμε στον βαθμό που πρέπει. – τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση, αλλά και την εμπειρογνωμοσύνη όσων τα χειρίζονται.

Ενσωματώνουμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο νέο οικονομικό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, εισάγοντας ειδικά εργαλεία, όπως, για παράδειγμα, ο πράσινος προϋπολογισμός.

Προβάλλουμε την Κύπρο ως χώρα δοκιμής (test bed) για νέες πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό, πρόσθεσε.

Ενισχύουμε τις επιχειρήσεις για την ετοιμασία των στρατηγικών τους για θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικά καθώς και θέματα Διακυβέρνησης (ESG) με έμφαση στη μείωση του «αποτυπώματος άνθρακα», ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε, ανέφερε.

Ταυτόχρονα, είπε, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που στοχεύει στη βελτίωση όλων των δεικτών αειφορίας, στη βάση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο πετώ», που όπως είπε οδηγεί  σε θετική αλλαγή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, με σημαντική μείωση του όγκου των οργανικών αποβλήτων, είναι ένα μόνο απτό παράδειγμα της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Όπως είπε σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η επιλογή να ενταχθεί η Λεμεσός ανάμεσα στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 μέσω του προγράμματος EU Mission 2030. Η Λεμεσός καλείται να αποτελέσει το ιδανικό παράδειγμα για το πώς θα μπορέσουν οι πόλεις να λειτουργήσουν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας,  για να επιτευχθεί έως το 2050 ο ευρωπαϊκός στόχος για κλιματική ουδετερότητα. «Ένας στόχος που στην περίπτωση της Κύπρου έχει ακόμη περισσότερες δυσκολίες για να επιτευχθεί λόγω της απόστασης μας από την Ευρώπη, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της χώρας μας και άλλων δεδομένων. Αλλά αυτά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως δικαιολογίες για να μην κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Η Λεμεσός σε αυτή την Πανευρωπαϊκή Αποστολή δεν είναι μόνη. Μαζί της σε αυτή την προσπάθεια είναι όλες οι πόλεις, είναι όλη η Κύπρος,  αφού είναι εθνικός μας στόχος η πλήρης ευθυγράμμιση με τους πράσινους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του που είναι νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού, όπως ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος µέσω της προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της δημιουργίας δικτύου πράσινων ξενοδοχείων.  Τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με δημιουργία σχετικής εθνικής στρατηγικής και με δράσεις, όπως η σύναψη διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, που ενισχύει τη διεθνοποίηση του τομέα.

Τη δημιουργία και ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για ενίσχυση της ενασχόλησης με πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα – ένας στόχος και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας –  καθώς και την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας σε θέματα αειφορίας και πράσινης οικονομίας.

Την ενίσχυση της Ναυτιλίας, με τη δημιουργία ‘One-Stop-Shipping Centre’ στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και την ανάπτυξη υποδοµών σε λιµάνια και το θαλάσσιο χώρο της ∆ηµοκρατίας µε εναλλακτικά καύσιµα για τις θαλάσσιες µεταφορές.

«Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, οραματιζόμαστε μια οικονομία που καινοτομεί και θα είναι ανθεκτική, βιώσιμη, διευρυμένη και λιγότερο επιρρεπής σε εξωγενείς παράγοντες», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy