Δικοινοτική εκδήλωση γυναικών: Μήνυμα επανένωσης, ισότητας και συμπαράστασης σε Ελλάδα, Τουρκία, Συρία

Σε κοινή διακήρυξη, οι διοργανώτριες οργανώσεις καλούν τους δυο ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν

Σε κοινή διακήρυξη, οι διοργανώτριες οργανώσεις καλούν τους δυο ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν

Μήνυμα για Επανένωση – Ισότητα – Αλληλεγγύη στην Κύπρο και αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους λαούς της Τουρκίας, της Συρίας και της Ελλάδας και στις οικογένειες των Κυπρίων που έχασαν αγαπημένα τους άτομα στα ερείπια που προκάλεσε ο καταστροφικός  σεισμός και η σιδηροδρομική τραγωδία, έστειλαν γυναίκες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ μαζί με τουρκοκυπριακές Γυναικείες, Φεμινιστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σε κοινή διακήρυξη, οι διοργανώτριες οργανώσεις καλούν τους δυο ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκανΣτις ελεύθερες περιοχές η εκδήλωση άρχισε με προσυγκέντρωση στο άνοιγμα της οδού Λήδρας στην οποία μίλησαν η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά και στη συνέχεια  έγινε πορεία προς το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και στο Σπίτι της Συνεργασίας όπου οι Ελληνοκύπριες συναντήθηκαν με τις Τουρκοκύπριες που πραγματοποίησαν πορεία από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Σε κοινή διακήρυξη, οι διοργανώτριες οργανώσεις καλούν τους δυο ηγέτες με  θέληση και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που διαμορφώθηκαν μέχρι και το τέλος της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά και Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες.

Οι γυναίκες απαιτούν να καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου με στόχο την επίτευξη λύσης για την επανένωση της πατρίδας μας. Υπογραμμίζεται ότι η λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα προνοεί για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα συνιστά μονόδρομο για την επανένωση της Κύπρου.

Επαναλαμβάνεται ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο κοινοτήτων και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Παράλληλα υπενθυμίζεται και στους δύο ηγέτες το ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και ζητείται η έμπρακτη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα και στάδια λήψης αποφάσεων της ειρηνευτικής διαδικασίας και η εισαγωγή της διάστασης του φύλου στις διαπραγματεύσεις.

Στη διακήρυξη εκπέμπεται μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους λαούς της Τουρκίας, της Συρίας και της Ελλάδας και στις οικογένειες των Κυπρίων που έχασαν αγαπημένα τους άτομα στα ερείπια που προκάλεσε ο καταστροφικός  σεισμός και η σιδηροδρομική τραγωδία, θυσιάζοντας τη ζωή τους στον βωμό των κερδών των εταιρειών και της κυβερνητικής ανικανότητας.

Εκφράζεται επίσης αλληλεγγύη και συμπαράσταση  στις γυναίκες που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, καταδικάζεται η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτείται άμεσος τερματισμό του.

Μιλώντας κατά την προσυγκέντρωση στο άνοιγμα της οδού Λήδρας η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κράν Μοντανά, με προσήλωση και δέσμευση στο κεκτημένο των συνομιλιών και δέσμευση στην λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι σε όποιο μέρος της Κύπρου και αν ζούμε τα προβλήματα είναι κοινά, προσθέτοντας ότι η επικίνδυνη στασιμότητα οδηγεί σε παγίωση του στάτους κβο, σε νέα αρνητικά τετελεσμένα όπως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε εντατικοποίηση της πολιτικής για πλήρη οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Είπε ακόμα πως ο τερματισμός της στασιμότητας είναι ζήτημα ύπαρξης και προοπτικής για το λαό μας.

Η ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε στα εργασιακά και στην ΑΤΑ λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι συνεχείς επιθέσεις από τους εργοδότες στις κατακτήσεις με πιο έντονη την επίθεση στην ΑΤΑ, η υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων και η προσπάθεια συνεχούς υποτίμησης της αξίας της εργασίας και με αποφάσεις που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση όπως το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό και η λεγόμενη Νέα Στρατηγική για την Απασχόληση ξένων εργατών συνεχίζονται και εντείνονται, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν έχει χρόνο.

Πρόσθεσε ότι στο θέμα της ΑΤΑ χρειάζεται να αναλάβει δράση ο νέος Υπουργός Εργασίας άμεσα και να υποβάλει πρόταση απόδοσης της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της όπως προβλέπεται στην μεταβατική συμφωνία.  «Απαιτούμε να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τα κριτήρια απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρε ς και να μπούμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο με στόχο ρυθμίσεις που δεν θα υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν θα κάνουν τους ξένους εργαζόμενους μηχανισμό φτηνής εργασίας. Να προωθήσει επίσης το νομοσχέδιο για κύρωση της Σύμβασης της ΔΟΕ για τους οικιακούς εργαζόμενους χωρίς τις διαφοροποιήσεις από τη σύμβαση που περιέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση», συνέχισε.

Δεν έχουμε ανάγκη από μεγάλα λόγια, ούτε από άλλες διακηρύξεις και μηνύματα για το τεράστιο ρόλο που επιτελεί η γυναίκα, είπε η ΓΓ της ΠΕΟ, σημειώνοντας ότι έχουμε ανάγκη από πράξεις, πρόσθεσε πως εδώ είναι που θα κριθεί και η νέα κυβέρνηση η οποία δυστυχώς έχει ήδη ξεκινήσει με αθέτηση της δέσμευσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για 50% εκπροσώπηση γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέλος η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε μαζί για επανένωση, ισότητα, αλληλεγγύη, επειδή στις γυναίκες της Κύπρου αξίζουν και το ψωμί και τα τριαντάφυλλα».

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά κάλεσε τους δυο ηγέτες με  θέληση και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Απαιτούμε ταυτόχρονα να καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου με στόχο την επίτευξη λύσης για την επανένωση της πατρίδας μας». Είπε ακόμα ότι ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο κοινοτήτων και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ακολούθως η κ. Κουκουμά είπε ότι το γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ δεν πίστεψε ποτέ ότι οι έμφυλα ισοζυγισμένοι διορισμοί θα φέρουν την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων. Ωστόσο,  συνέχισε σε μια κοινωνία στην οποία υπάρχουν ισάξιοι και εξίσου ικανοί άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, ο δίκαιος καταμερισμός στη βάση του φύλου, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ορατότητας των γυναικών και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων που θέλουν ακόμη και σήμερα τις γυναίκες περιορισμένες στη σφαίρα του ιδιωτικού, μακριά από θέσεις ευθύνης και ιδιαίτερα μακριά από την πολιτική.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε γυναίκες κυρίως σε θέσεις Υφυπουργών και Επιτρόπων, ανέφερε, έρχεται να επιβεβαιώσει τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να βρίσκεται σε θέσεις περιορισμένης ευθύνης ή σε συμπληρωματικούς ρόλους λειτουργώντας με τρόπο αντίθετο από αυτόν που υποσχέθηκε.

Ανέφερε ακόμα ότι η σκέψη μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, εκεί όπου η βαρβαρότητα του πολέμου συνεχίζει να καταστρέφει ότι βρει στο διάβα της, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας, στη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα, που καταδεικνύει ότι σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, πληρώνουν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή τη μανία της φύσης, γίνονται θύματα της λύσσας του κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται καθετί για να επιβιώσει.

Απευθυνόμενη στις Τουρκοκύπριες συναγωνίστριες είπε ότι στέλνουμε δυνατά το μήνυμα πως μαζί θα αγωνιστούμε για την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων στην κοινή μας πατρίδα, πως στεκόμαστε αλληλέγγυες, η μια δίπλα στην άλλη, πως είμαστε έτοιμες να ζήσουμε μαζί, ειρηνικά σε μια επανενωμένη Κύπρο και πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να απαλλαγούμε από τους στρατούς και τα συρματομπλέγματα.

Είπε τέλος πως είναι αναγκαίο να δώσουμε μαζί τον αγώνα διαρκείας για εξάλειψη των ανισοτήτων, για διεκδίκηση της ισότητας και ισοτιμίας των φύλων, για χειραφέτηση, για εξάλειψη της οποιασδήποτε μορφής βίας.

Όπως είχε ανακοινωθεί στην εκδήλωση συμμετείχαν ΕΔΟΝ, ΕΚΑ, Αριστερή Πτέρυγα, ΚΙΣΑ, Μετωπικό Σχήμα “Μαχητικές και Ελέυθερες”, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Barış Derneği , BASIN-SEN, BES, BKP, CTP Kadın Örgütü, ÇAĞ-SEN, DAÜ-SEN, DEV-İŞ, Girne Düşünce Derneği, İnsan Hakları Platformu , Kadın Eğitimi Kolektifi, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, KTTB Kuir Kıbrıs Mülteci Hakları Derneği Özgür ve Asi Sol Hareket YKP.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy