Διαβουλεύσεις εργοδοσίας και συντεχνιών στον “Φιλελεύθερο” μετά από τη στάση εργασίας του προσωπικού

Αποσύρθηκε η εσωτερική οδηγία της διεύθυνσης που οδήγησε στην εργατική διαφορά

Αποσύρθηκε η εσωτερική οδηγία της διεύθυνσης που οδήγησε στην εργατική διαφορά

Η εργοδοτική πλευρά στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» απέσυρε εσωτερική οδηγία, που οδήγησε σε αυθόρμητη στάση εργασίας των εργαζομένων την Πέμπτη το πρωί.

Αποσύρθηκε η εσωτερική οδηγία της διεύθυνσης που οδήγησε στην εργατική διαφοράΟι εργαζόμενοι στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό κατήλθαν γύρω στις 12:00 σε αυθόρμητη στάση εργασίας, με αφορμή ανάρτηση εσωτερικού κανονισμού στον σχετικό χώρο επικοινωνίας του προσωπικού, που αναφερόταν σε μείωση του αριθμού αδειών ανάπαυσης και αφαίρεση μίας ημιαργίας.

Ακολούθησε έκτακτη Γενική Συνέλευση, που συγκάλεσαν η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ΟΒΙΕΚ – ΣΕΚ και η ΣΕΒΕΤΤΥΚ – ΠΕΟ, με το σύνολο του προσωπικού στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό, που περιλαμβάνει δημοσιογράφους, τεχνικό και γραμματειακό προσωπικό από τις ιστοσελίδες, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά και την εφημερίδα να κατέρχονται σε στάση εργασίας.

Ωστόσο, γύρω στις 14:00 η εργοδοτική πλευρά απέσυρε τον εσωτερικό κανονισμό που αναρτήθηκε, ζητώντας από τις συντεχνίες διαβούλευση.

Μετά από τις από κοινού ενέργειες της ΕΣΚ, της ΟΒΙΕΚ – ΣΕΚ και της ΣΕΒΕΤΤΥΚ – ΠΕΟ επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, “η απόσυρση της μονομερούς απόφασης της εργοδοσίας να μειώσει τον αριθμό αδειών ανάπαυσης από 29 σε 26 ημέρες και την αφαίρεση της ημιαργίας της 14ης Αυγούστου”.

Η εργοδοτική πλευρά, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα διαβουλευθεί το επόμενο διάστημα με τις συντεχνίες του προσωπικού, με σκοπό την επίλυση της κρίσης, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη προβεί σε καταγγελία στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η εργοδοτική πλευρά αποφάσισε μονομερώς και αυθαίρετα να αλλοιώσει ουσιαστικές πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης, που αφορούν στις αργίες και στις άδειες αναπαύσεως», σημειώνοντας πως αυτό «αποτελεί casus belli».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η ΟΒΙΕΚ – ΣΕΚ και η ΣΕΒΕΤΤΥΚ – ΠΕΟ από κοινού πέτυχαν να αποσυρθεί η μονομερής απόφαση», σημειώνοντας πως «θα ακολουθήσει διαβούλευση επί του προκειμένου».

Όπως τόνισε, «ανεξάρτητα από την έκβαση της διαβούλευσης των τριών συντεχνιών με την εργοδοτική πλευρά δεν θα γίνει δεκτή η μονομερής αλλοίωση καμιάς πρόνοιας της Συλλογικής Σύμβασης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy