ΔΕΟΚ: «Απαράδεκτες» οι θέσεις του ΚΕΒΕ για αναστολή Γενικού Κατώτατου Μισθού

Οι θέσεις του ΚΕΒΕ για αναστολή εφαρμογής του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ είναι "απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται και για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα", ανακοίνωσε η ΔΕΟΚ

Οι θέσεις του ΚΕΒΕ για αναστολή εφαρμογής του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ είναι "απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται και για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα", ανακοίνωσε η ΔΕΟΚ

Οι θέσεις του ΚΕΒΕ για αναστολή εφαρμογής του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ είναι “απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται και για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα”, ανακοίνωσε η ΔΕΟΚ.

Η ΔΕΟΚ πρόσθεσε ότι η παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την εργοδοτική πλευρά.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφεται μια ανευ προηγουμένου αποδόμηση και απορρύθμιση των εργατικών κεκτημένων. Η εργατική τάξη της Κύπρου είναι αυτή που επωμίσθηκε κατά κύριο λόγο το βάρος της οικονομικής κρίσης του 2013. Πλήρωσε και πληρώνει το κόστος της πανδημίας. Τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 2014. Η κατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων είκοσι χρόνων”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει στους εργοδότες να χρησιμοποιήσουν την κρίση του πληθωρισμού ως όχημα για αναστολή ή και ακύρωση του Γενικού Κατώτατου Μισθού και της ΑΤΑ”, συνεχίζει.

Η Οργάνωση σημειώνει ότι, όπως υποδεικνύει και η Ευρωπαική Επιτροπή, τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να εφαρμοστεί αξιοπρεπής κατώτατος μισθός. “Ο πληθωρισμός αφαιμάσσει τα εισοδήματα και υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων”, αναφέρει, γι’ αυτό “είναι η ώρα να τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ”.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι έχει αποστείλει ήδη γραπτώς τις θέσεις της για τη θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού και αναμένει τη σύγκληση του Εργατικού Συμβουλευτικού σώματος για την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου.

“Η οργάνωση έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 60% του διάμεσου μισθού και θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Εργασίας να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών της κοινωνίας και των εργαζομένων”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy