Μπλέκουν Κύπρο σε δίκτυο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου – Η απάντηση Δημητριάδη

Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» που αναφέρει πως η Κύπρος βρίσκεται σε κύκλωμα στόλου που πωλεί ρωσικό πετρέλαιο κλήθηκε να σχολιάσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για αναδημοσίευση άρθρου από την ιταλική L’ Economia που κάνει λόγο για μυστικό δίκτυο πλοίων και λιμανιών σε χώρες «που είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία». Στο ιταλικό άρθρο σημειώνεται επίσης πως, πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο αποτελείται από φορτία μεταφοράς αργού πετρελαίου εμπλέκοντας μάλιστα, μεταξύ άλλων χωρών και την Κύπρο.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το δημοσίευμα ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πως υπάρχουν σωρεία αναληθειών και μη τεκμηριωμένων στοιχείων. «Είμαστε σε θέση με απτά στοιχεία και αποδείξεις να σχολιάσουμε το κάθε μέρος της δημοσίευσης και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υφυπουργείου στρέφονται εντελώς προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας με αφορμή δημοσίευμα της Εφημερίδας «Αλήθεια» ημερομηνίας 27.10.2022  στο οποίο αναπαράγεται δημοσίευμα διεθνούς τύπου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και που αφήνει  αιχμές για το κύρος του υπό κυπριακή σημαία στόλου καθώς και την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, επιθυμεί να διευκρινίσει τα πιο κάτω:

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η Κυπριακή Δημοκρατία σαν σύνολο, πρωτοστατεί στις προσπάθειες εφαρμογής αυστηρού πλαισίου κυρώσεων αναφορικά με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου  προς τρίτες χώρες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και διεθνώς. Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εδώ και καιρό συνεργάζεται με τα άλλα κράτη μέλη και τα όργανα της ΕΕ καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων για την μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου (Russian oil price cap) το οποίο περιλαμβάνει και τις μεταφορτώσεις (ship to ship transfers). Για το σκοπό αυτό, το Υφυπουργείο  έχει μοιραστεί με  άλλα κράτη λεπτομερέστατο καθοδηγητικό έγγραφο τεχνικής φύσεως που ετοίμασε με σκοπό να διασφαλιστεί η  ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων.

Σε σχέση με τον υπό κυπριακή σημαία στόλο και τις αναφορές στο δημοσίευμα περί «παλιών πλοίων και σκοτεινού στόλου» το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει πως ο υπό κυπριακή σημαία στόλος καμία συσχέτιση δεν έχει με τέτοια πλοία. Η εν ισχύι πολιτική εγγραφής πετρελαιοφόρων πλοίων στο Νηολόγιο Κυπριακών Πλοίων δεν επιτρέπει την εγγραφή τέτοιων πλοίων ηλικίας που υπερβαίνουν τα είκοσι έτη. Συνεπώς, «παλαιά» πλοία δεν εγγράφονται υπό κυπριακή σημαία. Περαιτέρω, τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν εγγραφεί πετρελαιοφόρα στο κυπριακό νηολόγιο, μάλιστα σημειώθηκαν κάποιες διαγραφές τέτοιων πλοίων. Το συνολικό ποσοστό των υπό κυπριακής σημαίας πετρελαιοφόρων αποτελεί σε ολική χωρητικότητα ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 12,6% της ολότητας του υπό κυπριακή σημαία στόλου ενώ παγκοσμίως συνιστά μόλις το 0,9% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων. Συνεπώς, ο κυπριακός στόλος πετρελαιοφόρων δεν είναι μεγάλου μεγέθους σε διεθνές επίπεδο.

Πλοιοκτήτες που επιθυμούν να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα επιλέξουν να εγγράψουν τα πετρελαιοφόρα υπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ που διέπεται από και εφαρμόζει αυστηρά τα οκτώ πακέτα περιοριστικών μέτρων που υιοθέτησε η ΕΕ αναφορικά με την Ρωσική Ομοσπονδία. Τέτοιοι πλοιοκτήτες που επιθυμούν να προβαίνουν σε παράνομες μεταφορές πετρελαίου σαφώς αναμένεται ότι επιλέγουν να νηολογήσουν τα πλοία τους υπό σημαία τρίτων κρατών όπου δεν εφαρμόζονται οι κυρώσεις της ΕΕ. Για να εκλείψουν οι πρακτικές αυτές, η Κύπρος, στα πλαίσια της προσπάθειας αποτελεσματικής και ενιαίας εφαρμογής των κυρώσεων και ιδιαίτερα στο θέμα της οριοθέτησης πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, κάλεσε όλους τους εταίρους της τόσο εντός, όσο και εκτός ΕΕ, να ασκήσουν επιρροή και σε νηολόγια κρατών πέραν της ΕΕ και των G7 για να εφαρμόσουν το σχετικό πλαίσιο καθώς, ΕΕ και G7 μαζί αριθμούν μόνο το 17% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων.

Τέλος σημειώνεται πως το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εκδίδει Ειδοποιήσεις Κυρώσεων (Sanctions Information Notices) για άμεση ενημέρωση και καθοδήγηση των ναυτιλιακών εταιρειών αναφορικά με τις κυρώσεις και μέχρι στιγμής εξέδωσε 13 Ειδοποιήσεις Κυρώσεων για τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Περαιτέρω, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δημιούργησε και διατηρεί ενημερωμένο εξειδικευμένο σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία όπου περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy