Απονεμήθηκαν τα βραβεία ΡΙΚ για τη Συγγραφή Κυπριώτικου Σκετς και Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου

Το πρώτο βραβείο (1000 ευρώ) απονεμήθηκε στη Βέλια Βασιλείου Κύρκου για το σκετς «Εν δώρον που τον Θεόν»

Το πρώτο βραβείο (1000 ευρώ) απονεμήθηκε στη Βέλια Βασιλείου Κύρκου για το σκετς «Εν δώρον που τον Θεόν»

Τρία βραβεία και δύο επαίνους σε διακριθέντες στους Διαγωνισμούς «Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2022» στη μνήμη της ηθοποιού Έλλης Κυριακίδου και «Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου 2022» στη μνήμη της συγγραφέως Ειρένας Ιωαννίδου Το πρώτο βραβείο (1000 ευρώ) απονεμήθηκε στη Βέλια Βασιλείου Κύρκου για το σκετς «Εν δώρον που τον Θεόν»Αδαμίδου, απένειμε το βράδυ της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου 2023, σε ειδική τελετή, που έγινε στο θεατράκι του, το ΡΙΚ.

Κατά την τελετή, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, είπε ότι συνιστά υποχρέωση και χαρά για το ΡΙΚ η στήριξη στον πολιτισμό και η συμβολή στη διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης.

Νοσταλγικό τόνο έδωσε στην τελετή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ερμηνεία της Μαριέτας Μιτσίδου που τραγούδησε τη «Φροσού», ενώ προβλήθηκαν και σκηνές από την ομώνυμη σειρά. Επίσης, στο καλλιτεχνικό μέρος της τελετής, που το ανέλαβε ο Μουσικός Όμιλος ΡΙΚ, παρουσιάστηκαν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και αγαπημένα κυπριακά τραγούδια.

Πέρα από τις βραβεύσεις, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στη μνήμη των τιμώμενων προσώπων. Την τιμητική πλακέτα στη μνήμην της ηθοποιού Έλλης Κυριακίδου για την προσφορά της στον πολιτισμό, παρέλαβε η κόρη της Ντόρις Κυριακίδου, ενώ την τιμητική πλακέτα στη μνήμην της συγγραφέως Ειρένας Ιωαννίδου Αδαμίδου, παρέλαβαν οι κόρες της Μαρίνα και Αναστασία.

Επίσης, από φέτος το ΡΙΚ αποφάσισε ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων των δύο Διαγωνισμών θα τιμώνται άνθρωποι που άφησαν το στίγμα τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Για τον «Διαγωνισμό Κυπριώτικου Σκετς» τιμήθηκε η συγγραφέας Τούλα Κακουλλή, ενώ για τον «Διαγωνισμό Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου» τιμήθηκε ο ηθοποιός Πάνος Καλλή.

Για τον διαγωνισμό συγγραφής κυπριώτικου σκετς, το πρώτο βραβείο (1000 ευρώ) απονεμήθηκε στη Βέλια Βασιλείου Κύρκου για το σκετς «Εν δώρον που τον Θεόν», το δεύτερο βραβείο (750 ευρώ) απονεμήθηκε στην Εύη Μουρούζη για το σκετς «Όπως παλιά» και τo τρίτο βραβείο (600 ευρώ) απονεμήθηκε στη Σκεύη Χρίστου για το σκετς «Ούλλα τα προβλήματα έχουν την λύσην τους». Έπαινοι απονεμήθηκαν στη Νίκη Κωνσταντίνου για το έργο «Καλά υστερινά» και στη Δέσπω Κόνιζου Λοϊζιά για το έργο «Η πόρτα της καρκιάς».

Για τον διαγωνισμό συγγραφής ραδιοφωνικού θεατρικού έργου, το πρώτο βραβείο (1000 ευρώ) απονεμήθηκε στη Γεωργία Ιορδάνου για το «Καινούργια πορεία ζωής», το δεύτερο βραβείο (750 ευρώ) στη Μαριλένα Αχιλλέως για το «Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι» και το τρίτο βραβείο (600 ευρώ) απονεμήθηκε στη Γεωργία Αποκατανίδου για το «Νουρ, το φως του Θεού». Έπαινοι απονεμήθηκαν στην Τούλα Κακουλλή για το έργο «Ορέστη…» και στην Καίτη Στεφάνου για το «Μεγαλείο ψυχής».

ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή, αναφέρθηκε στην υποχρέωση, καθώς και στη χαρά και ικανοποίηση του Ιδρύματος να στηρίζει τον πολιτισμό και τις τέχνες μέσα από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών ραδιοφωνικού θεατρικού έργου και κυπριώτικου σκετς. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ΡΙΚ θεωρεί σημαντικό να συμβάλλει στο να παραμένουν η γλώσσα και η παράδοση ζωντανές και να ενθαρρύνονται οι δημιουργοί να γράφουν, να συμμετέχουν και ευγενώς να διαγωνίζονται.

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Τσώκος εξέφρασε και τη θλίψη και την απαρέσκεια της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την απόρριψη της αίτησης για συμπερίληψη του Κυπριώτικου Σκετς στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Κύπρο, από την Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σημειώνεται ότι όλα τα έργα που έχουν βραβευτεί καθώς και άλλα 13 Σκετς και 13 Θεατρικά Έργα που προέκυψαν μέσα από τους δύο Διαγωνισμούς, θα μεταδοθούν από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy