Απεβίωσε την Δευτέρα ο Χρυσόστομος Σοφιανού

Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας επί διακυβέρνησης Μακαρίου

Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας επί διακυβέρνησης Μακαρίου

Απεβίωσε  την Δευτέρα  σε ηλικία 84 ετών  ο πρώην Υπουργός Παιδείας Χρυσόστομος Σοφιανός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΜΕ (Πατριωτικό Μέτωπο) κόμμα το οποίο κράτησε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. 

Ο Χρυσόστομος Σοφιανός  διορίστηκε Υπουργός Παιδείας  από τον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ το 1976  και υπηρέτησε μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 1980.

Στη συνέχεια, ίδρυσε το Παγκύπριο Ανανεωτικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), πολιτικό κόμμα το οποίο διεκδίκησε είσοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις Βουλευτικές Εκλογές του 1981. Τέλος, διετέλεσε διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου και από το 1995 μέχρι το 2005 υπηρέτησε ως Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Βαθιά θλίψη για την απώλεια του πρώην Υπουργού Παιδείας Χρυσόστομου Σοφιανού, εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ σε ανακοίνωσή του, ο Χρυσόστομος Σοφιανός γεννήθηκε στην Πάφο το 1939. Υπηρέτησε με αφοσίωση και αγάπη την Παιδεία του τόπου από διάφορες θέσεις στη Δημόσια Εκπαίδευση. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Κύπρου. Εργάστηκε δύο χρόνια ως δάσκαλος και στη συνέχεια σπούδασε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τα έτη 1966-1969 εργάστηκε ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ την περίοδο 1969-1972 εργάστηκε ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου.

Ακολούθως, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο με υποτροφία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πήρε τους τίτλους Μ.Α. στην Εκπαίδευση και Ph. D. στην Εκπαιδευτική Ανάπτυξη και Προγραμματισμό. Από το 1973 έως το 1975 εργάστηκε στο Κέντρο Ερευνών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Την περίοδο 1975-1976 εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής εκπαιδεύσεως στο Κολέγιο Ελμίρα της Νέας Υόρκης. Το 1976 επέστρεψε στην Κύπρο. Ανέλαβε ειδικά καθήκοντα στο Τμήμα Ανωτέρας και Μέσης Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, ξεκίνησε να εργάζεται και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Αξιοσημείωτη υπήρξε και η πολιτική του διαδρομή. Διορίστηκε Υπουργός Παιδείας  από τον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ το 1976 και υπηρέτησε μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 1980.

Στη συνέχεια, ίδρυσε το Παγκύπριο Ανανεωτικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), πολιτικό κόμμα το οποίο διεκδίκησε είσοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις Βουλευτικές Εκλογές του 1981, αλλά δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Τέλος, διετέλεσε διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου και από το 1995 μέχρι το 2005 υπηρέτησε ως Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy