Απεβίωσε σε ηλικία 85 χρόνων ο Λεωνίδας Μαλένης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή από ανακοπή, σε ηλικία 85 ετών, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Λεωνίδας Μαλένης, στιχουργός του άτυπου εθνικού ύμνου της Κύπρου «Χρυσοπράσινο φύλλο», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

 

Γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955. Μετά από σπουδές στις ΗΠΑ στις Δημόσιες Σχέσεις, επέστρεψε στην Κύπρο και  εισήλθε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Τη θλίψη τους για την απώλεια του ποιητή, λογοτέχνη, δημοσιογράφου και παρουσιαστή Λεωνίδα Μαλένη εκφράζουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και ο ΘΟΚ.

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη, “ενός ενεργού μέλους του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου μας για πάνω από μισό αιώνα”, εκφράζει μέσω ανακοίνωσης το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Αναφέρεται ότι ο Λεωνίδας Μαλένης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1937. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955, μετέβη στις ΗΠΑ για σπουδές στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων. Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως δημοσιογράφος ενώ το 1961 προσελήφθη ως βοηθός Μορφωτικός Λειτουργός στο Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Προστίθεται ότι ο αποθανών από το 1960 έως το 1998 συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός και μεταφραστής θεατρικών έργων. Από το 1998 και έπειτα, συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα».

Ο Λεωνίδας Μαλένης, συνεχίζει η ανακοίνωση, διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.

Επισημαίνεται ότι έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, άρθρα, κριτική βιβλίου και θεάτρου. Αρκετά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες όπως ο Γιώργος Κοτσώνης και ο Γιώργος Θεοφάνους.

“Το ποίημά του «Χρυσοπράσινο Φύλλο» μελοποιήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και έκτοτε έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση ολόκληρου του Ελληνισμού με την ιστορία, τη μοίρα αλλά και τις ομορφιές της πατρίδας μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΘΟΚ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Λεωνίδας Μαλένης “υπήρξε ένας χαρισματικός και πολυσχιδής άνθρωπος που υπηρέτησε με υπέρμετρη αφοσίωση και συνέπεια τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό του τόπου, αφήνοντας πλούσια και πολυεπίπεδη δράση και έργο”.

Ο ΘΟΚ σημειώνει ότι είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί του στην παράσταση του έργου «Δύσκολος» του Μενάνδρου με την οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1985 (μετάφραση-χορικά), στο έργο «Συνάντηση» της Ειρένας Ιωαννίδου Αδαμίδου το 1999 (στίχοι τραγουδιών) και στην παράσταση «Χειροκροτήματα-50 χρόνια επιθεώρηση» το 2000 (στίχοι).

Προστίθεται ότι ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΘΟΚ από το 1980 έως το 1982.

Ο ΘΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στη σύζυγό του, Αδριανή Μαλένη, τις θυγατέρες του, Μαρίνα Μαλένη και Λέα Μαλένη, και σε όλους τους οικείους του, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy