Ανοίγει αυτή την βδομάδα το γήπεδο της Τσετίνκαγια στην νεκρή ζώνη

Προλητική και μεροληπτική η στάση των Ην.Εθνών

Προλητική και μεροληπτική η στάση των Ην.Εθνών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής του γηπέδου «Ταξίμ» της Τσετίνκαγια στην νεκρή ζώνη στην Λευκωσία και το γήπεδο θα λειτουργήσει αυτή την βδομάδα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Μπακκίς γράφει σήμερα ότι το γήπεδο είχε καταστραφεί το 2014 λόγω του διεθνούς Ράλι Κύπρος Προλητική και μεροληπτική η στάση των Ην.Εθνώνκαι κατέστη δυνατή η χρήση του ξανά κατόπιν αγώνα που διεξήγαγε ο σύλλογος Τσετίνκαγια με σχέδιο και στήριξη της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της ανακατασκευής φυτεύτηκε γρασίδι, χαράχθηκαν οι γραμμές του γηπέδου και τοποθετήθηκαν εστίες και δίχτυ.

Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) σε σχέση με την επαναλειτουργία του γηπέδου, ο πρόεδρος της Τσετίνκαγια Σουλεϊμάν Γιεμέν ευχαρίστησε την Τουρκία για την υλική και ηθική στήριξή της και δήλωσε ευτυχισμένος που μετά από έναν μακρύ αγώνα αποκτούν ξανά το γήπεδο.

«Αυτό το μέρος έχει πνευματική αξία για εμάς. Είναι χώμα της πατρίδας», είπε ο Γιεμέν προσθέτοντας ότι την δεύτερη βδομάδα του Ιανουαρίου θα επιστρέψουν στο γήπεδο «με ένας ενθουσιώδες άνοιγμα» στην παρουσία των οπαδών τους.

Ο ερευνητής σε θέματα ιστορίας του αθλητισμού και συγγραφέας, Γιουτζέλ Χατάι ανέφερε ότι το γήπεδο ονομαζόταν «Τζιρίτ» [Ακόντιο] μέχρι το 1958, οπόταν μετονομάστηκε σε «Ταξίμ» (Διχοτόμηση) από τον Φαζίλ Κιουτσιούκ, λόγω της θέσης που υποστήριζε η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου.

Το γήπεδο «Ταξίμ» εκφράζει κάτι πολύ περισσότερο από ένα γήπεδο για τους Τουρκοκύπριους, ανέφερε ο κ. Χατάι. «Εκεί υπάρχει η ιστορία μας. Από αγώνες ακοντισμού μέχρι ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μέρες κατά τις οποίες συναθροιζόμαστε στις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές» είπε. Αυτό το γήπεδο φιλοξένησε και πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, παράλληλα με τουρκικές, όπως η Γαλατάσαραϊ και η Φενέρμπαχτσε, σημείωσε.

Πάντως τα Ην.Έθνη επέδειξαν μια άκρως προκλητική  και μεροληπτική στάση επιτρέποντας στις κατοχικές αρχές να επεκταθούν  και να χρησιμοποιούν εδάφη που εντάσσονται στην νεκρή ζώνη.  Παρά τα διαβήματα της κυβέρνησης τα Ην.Έθνη επέτρεψαν το άνοιγμα και τη δημιουργία του γηπέδου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy