Αύξηση επιδόματος μητέρας και καταβολή θερινού επιδόματος, εξήγγειλε ο Πρόεδρος

ύξηση του επιδόματος μητέρας κατά 50 ευρώ και άμεση καταβολή εφάπαξ θερινού επιδόματος 70 ευρώ ανά παιδί για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και 100 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα, εξήγγειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, που οργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων στην Αλάμπρα και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες που έχουν αποκτήσει τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε σειρά προτάσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα της διακυβέρνησής του, σημειώνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι είναι οι πρώτες 75 μέρες της διακυβέρνησης μας, θεωρούσα ως υποχρέωση να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις».

Δήλωσε ότι ο στόχος είναι να επανέλθει συνολικά το επίδομα μητέρας, το οποίο αυξάνεται αμέσως κατά 50 ευρώ, και πρόσθεσε ότι υπάρχει πλάνο για τη συνολική επαναφορά του. Ακόμη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την άμεση καταβολή εφάπαξ θερινού επιδόματος 70 ευρώ ανά παιδί για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και 100 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα, λέγοντας ότι το επίδομα θα δοθεί αμέσως. Ανέφερε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι θα ανακοινωθούν μέτρα που θα σχετίζονται με λιγότερο και πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας για τους πολύτεκνους γονείς και για τις μητέρες και για τους πατέρες και υποστήριξε ότι η πολιτική επιδομάτων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων δεν είναι κάτι που θα ακολουθηθεί από τη δική του Κυβέρνηση σημειώνοντας ότι στόχος είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να μην υπολογίζονται στα επιδόματα που θα δίδονται για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για το σημαντικό έργο που επιτελεί, συμβάλλοντας, όπως είπε, στην υποστήριξη και προώθηση των δικαιωμάτων και των αναγκών των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ παράλληλα προωθεί τον σεβασμό και την κοινωνική ευαισθησία σημειώνοντας ότι κύριος στόχος της Οργάνωσης είναι μέσα από πράξεις και υπευθυνότητα να προωθούνται τα θέματα που απασχολούν την πολύτεκνη οικογένεια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι σε μία εποχή, κατά την οποία ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τις μεταβαλλόμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες προκαλούν πολλαπλές και σύνθετες υποχρεώσεις και προκλήσεις, ο ρόλος της μητρότητας και της πολύτεκνης μάνας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο δημογραφικό, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε συνολική πολιτική και δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στις ανακοινώσεις επιδομάτων, τα οποία δεν λύνουν το πρόβλημα σε καμιά απολύτως περίπτωση».

Σημείωσε ότι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η οποιαδήποτε χώρα, αλλά ειδικότερα στη χώρα μας είναι μια τεράστια πρόκληση, η οποία πρέπει για να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε να αντιληφθούμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η οικονομία.

«Ένα θέμα που υπάρχει σήμερα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η ανάγκη να φέρουμε ξένο προσωπικό στην Κύπρο διότι δεν υπάρχει προσωπικό στη χώρα μας. Και την ίδια στιγμή να έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με το μεταναστευτικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν υπάρχει συνολική πολιτική «δεν μπορούμε στην ουσία και δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που είναι το δημογραφικό, είναι μια πρόκληση μείζονος σημασίας, την οποία ως Κυβέρνηση έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικαλούμενος στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι το 2021 ο αριθμός των γεννήσεων στις περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο αυξήθηκε σε 10.309 από 9.930  τον προηγούμενο χρόνο και το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας για το 2021 υπολογίστηκε στο 11,5  ανά 1.000 κατοίκους. Ωστόσο, πρόσθεσε, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας, παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Εξήγησε ακόμη ότι αναμφίβολα τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα και ο τρόπος ζωής, έχουν δημιουργήσει αρκετά ρήγματα στην κοινωνική συνοχή, απειλώντας τις παραδοσιακές ισορροπίες και πολλαπλασιάζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Στην Κύπρο, συνέχισε, τα περισσότερα νεαρά ζευγάρια επιλέγουν πλέον να κάνουν ένα ή δύο παιδιά, αφού οι πολυεπίπεδες δυσκολίες, απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή οικογένεια, δυσχεραίνουν τις συνθήκες και αποτελούν τροχοπέδη στην απόφαση για τεκνοποίηση.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται όλο και πιο επιτατική η ανάγκη στήριξης του θεσμού της οικογένειας και ιδιαίτερα η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή προς τις πολύτεκνες οικογένειες, που αποτελούν, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας», είπε.

«Ως Κράτος λοιπόν καλούμαστε να υιοθετήσουμε τέτοια μέτρα, ώστε να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος  της  αύξησης των γεννήσεων, και κατ΄ επέκταση να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό πρόβλημα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς τους πολύτεκνους είπε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις, τις δυσκολίες αλλά συνέχισε, την ίδια στιγμή όμως γνωρίζει ότι παρά τις δυσκολίες που καλούνται οι πολύτεκνοι να αντιμετωπίσουν καθημερινά, παρά τα προβλήματα, θεωρεί ότι είναι μια τεράστια ευλογία να μεγαλώνεις μια πολύτεκνη οικογένεια και να έχεις μια πολύτεκνη οικογένεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy