Αυξημένα τα κρούσματα επαιτείας προειδοποιεί η Αστυνομία

Αυξημένα παρατηρούνται τις μέρες αυτές τα κρούσμα επαιτείας και η Αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση “οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και οι επιτήδειοι φαίνεται ότι έχουν αρχίσει δουλειά, επικαλούμενοι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κοινού.

Όπως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, σημειώνει, τα κρούσματα της επαιτείας στους δρόμους και ιδιαίτερα σε εμπορικές περιοχές των πόλεων έχουν αυξηθεί, αφού διάφορα πρόσωπα προσεγγίζουν το κοινό και με διάφορες προφάσεις προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι λόγω του ότι έχει γίνει δέκτης σχετικών παραπόνων, το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και οι πολίτες να είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν προσεγγίζονται από αγνώστους και να μην τηρούν στάση τυφλής εμπιστοσύνης προς τον οποιονδήποτε επιτήδειο.

Σημειώνει ότι ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, είναι πιθανόν να μας προσεγγίσουν άγνωστοι σε διάφορα πολυσύχναστα μέρη, στους δρόμους ή στις οικίες μας, ή ακόμη και σε διάφορα γκρουπ σελίδων στα ΜΚΔ, ζητώντας οικονομική βοήθεια και προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς.

Προσθέτει πως άλλη μορφή εξαπάτησης του κοινού, αποτελούν περιστατικά πλανοδιοπώλησης μικροαντικειμένων, ως οικονομική βοήθεια.

Περαιτέρω, αναφέρει η Αστυνομία, οι επιτήδειοι συχνά επιλέγουν να επισκέπτονται κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτα, ηλικιωμένα πρόσωπα, είτε για πλανοδιοπώληση αντικειμένων, είτε ζητώντας οικονομική βοήθεια με παρόμοιες ψευδείς προφάσεις.

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι η ζητιανιά συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται από το Νόμο.

Σημειώνει ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να είναι ήδη λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενώ άλλοι να είναι επιτήδειοι που να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη για να εκμαιεύσουν δωρεές.

Εξάλλου, τονίζει η Αστυνομία, κάποιοι πιθανόν να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία, πράγμα το οποίο απαγορεύεται ρητά.

Ενόψει των πιο πάνω, η Αστυνομία καλεί το κοινό όταν εντοπίζει περιπτώσεις επαιτείας ή εάν περιέλθει στην αντίληψή του οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με τα κρούσματα αυτά ή παρόμοιας φύσης και ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται ανήλικοι, να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460.

Ενημερώνει, τέλος, τους πολίτες πως σύμφωνα με την Νομοθεσία, οποιοσδήποτε έρανος, μπορεί να διεξαχθεί μόνο μετά από άδεια από την Αρμόδια Αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών ή και την Επαρχιακή Διοίκηση, ενώ η Αρμόδια Αρχή χορηγεί σχετικό Πιστοποιητικό Εξουσιοδότησης στα πρόσωπα τα οποία διεξάγουν έρανο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy