Αυθόρμητη στάση εργασίας στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του ΤΥΠ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του ΤΥΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) αποφάσισε να κατέλθει σε αυθόρμητη στάση εργασίας σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 9 π.μ. στην είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του ΤΥΠ είναι και διαχρονικά αλλά και σοβαρά.

Συγκεκριμένα σήμερα (24/6/2022) έχουμε πληροφορηθεί πως:

•    Το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει με την τοποθέτηση 15 υπαλλήλων του ΤΥΠ κάτω από την Διοίκηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ) χωρίς την διαβούλευση με το ΤΥΠ και χωρίς να αναπληρωθούν οι θέσεις και τα καθήκοντα τους. Επίσης τα διαχρονικά προβλήματα του ΤΥΠ είναι:

1.    Τα νέα έργα πληροφορικής μέσω του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, στρατηγικές με τις οποίες ως Οργάνωση συμφωνούμε και στηρίζουμε απόλυτα αλλά ο αριθμός του προσωπικού όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά έχει μειωθεί. Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να υπάρχουν “ομάδες” του 1ος και 2 ατόμων υπεύθυνες για συστήματα χιλιάδων χρηστών και έργα εκατομμυρίων που είναι σε εξέλιξη.

3.    Το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει με την κατάργηση θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό της Τεχνικής Πυραμίδας του ΤΥΠ έναντι δημιουργίας θέσεων στη Διοίκηση του Υφυπουργείου. Αυτό υποσκάπτει ακόμη περισσότερο την εργασία που προσπαθούμε να επιτελέσουμε στο Τμήμα αφού, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά Υπουργεία/Υπηρεσίες που στερούνται πρωτοβάθμια υποστήριξη οι θέσεις αυτές έχουν καταργηθεί έναντι νέων θέσεων που δόθηκαν στο Υφυπουργείο.

4.    Παρά τις υποδείξεις τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα υπό τις οδηγίες του Υφυπουργείου, προχωρά με την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για εργασίες που αφορούν μόνιμες ανάγκες και καθήκοντα που ανήκουν στο καθηκοντολόγιο του Τμήματος, επηρεάζοντας τα συμφέροντα του προσωπικού.

Καταληκτικά θέλουμε να ενημερώσουμε πως κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφού ο εκτελεστικός βραχίονας περισσότερων από αυτά τα έργα είναι το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής που εδώ και χρόνια παραμένει υποστελεχωμένο.

Με την κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΥΠ σε συνεργασία με την Κεντρική Γραμματεία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ πραγματοποιεί τώρα (9 π.μ), 24.6.2022, αυθόρμητη στάση εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy