Α. Δημητριάδης: Το δικαίωμα της άμβλωσης να καλυφθεί πλήρως από το ΓεΣΥ

Τί αναφέρει σε γραπτή του δήλωση

Τί αναφέρει σε γραπτή του δήλωση

Το δικαίωμα μιας γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο από τον Μάρτιο του 2018 και το κράτος έχει υποχρέωση να στηρίξει την ελεύθερη επιλογή της κάθε γυναίκας, επεκτείνοντας την ιατροφαρμακευτική κάλυψη της από το ΓΕΣΥ, υποστηρίζει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης ότι η κάθε γυναίκα δικαιούται να λαμβάνει μέσω του ΓεΣΥ ψυχολογική στήριξη για την ελεύθερη επιλογή της, πριν και μετά τον τερματισμό της κύησης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχετική ιατρική κάλυψη.

Αναφερόμενος σε στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι κάθε χρόνο στην Κύπρο υπολογίζεται ότι πέραν των 8 χιλιάδων γυναικών επιλέγουν να τερματίσουν την κύηση.

Το κράτος όμως, σημειώνει, πρόσφατα αποφάσισε να υιοθετήσει την αποσπασματική πρακτική για ιατρική κάλυψη από το ΓεΣΥ μόνο όταν η γυναίκα τεκμηριώνει τις εξαιρέσεις του νόμου, όπως η ψυχολογική και σωματική βλάβη.

Αναφερόμενος στην τροπή του θέματος στις ΗΠΑ, ο Αχιλλέας Δημητριάδης την χαρακτηρίζει οπισθοδρομική.

ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy