20′ προετοιμασία
35′ μαγείρεμα
Σύνολο: 55′
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η γνωστή ζυμαρόπιτα εδώ εμφανίζει μια πρωτοτυπία: περιέχει γλυκό τραχανά, που αυξάνει τη νοστιμιά. Σίγουρα ένα από τα συστατικά-κλειδιά είναι το καλό γάλα αλλά και το βούτυρο. «Εμείς δεν παίρνουμε βούτυρο από το σούπερ μάρκετ. Πάμε στα κονάκια των Βλάχων και παίρνουμε το “άλιωτο”, που το βρίσκουμε μόνο όταν έχουν γάλα τα πρό- βατα. Είναι η κορφή του γάλακτος.», λένε οι μαγείρισσες. Για εμάς, το αιγοπρόβειο από βάζο είναι η πλησιέστερη εναλλακτική.
Υλικά
Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την βλάχικη ζυμαρόπιτα με γλυκό τραχανά, σε μπολ ανακατεύουμε 300 ml νερό με τον τραχανά και τον αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά.
- Τον στύβουμε με τα χέρια και τον βάζουμε σε μπολ μαζί με το γάλα και τη φέτα.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό όπως των λουκουμάδων. Ίσως δεν χρειαστεί όλο το αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.
- Αδειάζουμε τον χυλό και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Σκορπίζουμε εδώ και εκεί το βούτυρο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε την βλάχικη ζυμαρόπιτα με γλυκό τραχανά για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 