20′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′
Υλικά
Τεμάχια: 10-12
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη Vatrushka, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αφρίσει για 15 λεπτά.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη.
- Πλάθουμε σε μπάλα. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε την μπάλα ζύμης, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να ξαναφουσκώσει.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε δίσκο πάχους 1,5 εκ. και διαμέτρου 12 εκ.
- Με το χέρι μας ή με τον πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε το κέντρο του δίσκου, ώστε να δημιουργήσουμε μια λακκούβα.
- Αφήνουμε περιμετρικά περίπου 2 εκ. ζύμη και γεμίζουμε τις λακκουβίτσες με τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
- Τακτοποιούμε κάθε τυρόπιτα στο ταψί, καλύπτουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Χτυπάμε το ασπρά- δι μέχρι να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αλείφουμε τις τυρόπιτες (περιμετρικά στο ζυμάρι), τρυπάμε την επιφάνεια σε 1-2 σημεία και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 