Συνταγή: Vatrushka, η ρωσική τυρόπιτα

Εκτός από τη Ρωσία, η vatrushka φτιάχνεται στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία, σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο.

Το πόρισμα για το Θανάση Νικολάου καταχωρείται στη Ν.Υπηρεσία
20′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′

Υλικά

Τεμάχια: 10-12

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη Vatrushka, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αφρίσει για 15 λεπτά.
  2. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη.
  4. Πλάθουμε σε μπάλα. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε την μπάλα ζύμης, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να ξαναφουσκώσει.
  6. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε δίσκο πάχους 1,5 εκ. και διαμέτρου 12 εκ.
  9. Με το χέρι μας ή με τον πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε το κέντρο του δίσκου, ώστε να δημιουργήσουμε μια λακκούβα.
  10. Αφήνουμε περιμετρικά περίπου 2 εκ. ζύμη και γεμίζουμε τις λακκουβίτσες με τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
  11. Τακτοποιούμε κάθε τυρόπιτα στο ταψί, καλύπτουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Χτυπάμε το ασπρά- δι μέχρι να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αλείφουμε τις τυρόπιτες (περιμετρικά στο ζυμάρι), τρυπάμε την επιφάνεια σε 1-2 σημεία και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy