15′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′
Oι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή, με αυγά στο τηγάνι σαν ομελέτα. Τη συνταγή μάς έδωσε η Στέλλα Λαζαρίδου, στα Αλωνάκια Κοζάνης, που την έμαθε από την πεθερά της.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τη ζύμη
Για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα τσιριχτά, σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανίτσα ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο και να έχουμε έναν πολύ πυκνό και κολλώδη χυλό (όπως ο χυλός για τους λουκουμάδες).
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε μέρος μακριά από ρεύματα, για 1 ώρα, μέχρι ο χυλός να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε άφθονο λάδι (όποιο κι αν επιλέξουμε), σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Φέρνουμε κοντά μας το μπολ με τον χυλό και ένα μικρότερο μπολ με κρύο νερό.
- Βουτάμε ένα κουτάλι σούπας στο νερό για να βραχεί, παίρνουμε 1 κουταλιά χυλό και τον ρί- χνουμε στο τηγάνι, μαζεύοντάς τον λιγάκι με το κουτάλι, γιατί απλώνει εύκολα.
- Κάθε φορά τηγανίζουμε 2-3 τσιριχτά, βουτώντας κάθε φορά το κουτάλι στο νερό για να μην κολλά πάνω του ο χυλός (αυτό το λιγοστό νερό στο κουτάλι είναι που κάνει τα τσιριχτά να τσιτσιρίζουν έντονα με την επαφή τους στο καυτό λάδι).
- Τηγανίζουμε κάθε δόση για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Μόλις τηγανίσουμε όλο τον χυλό, τραβάμε το σκεύος με το λάδι από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς με το σύρμα.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Τοποθετούμε στο τηγάνι όσα τσιριχτά χωράνε σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε τον πυθμένα (χωράνε περίπου 5). Τα περιχύνουμε με το 1/4 της ποσότητας των αυγών, ίσα να τα καλύψει σαν φιλμ.
- Τηγανίζουμε για 1 λεπτό, μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά αυτής της ιδιαίτερης ομελέτας, τη γυρίζουμε με δύο σπάτουλες και την τηγανίζουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Αδειάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τσιριχτά και αυγά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Τρώμε τα τσιριχτά ζεστά ή χλιαρά συνοδεία γιαουρτιού ή κατσικίσιου τυριού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 