1: προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:10′
Υλικά
Μερίδες: 14
Για τις μους
Για το παντεσπάνι
Για το σιρόπι
Για το γλάσο σοκολάτας
Διαδικασία
Μους
- Για να ετοιμάσουμε την τούρτα τριλογία σοκολάτας, κάνουμε ως εξής: Σε τρία μεσαία μπολ σπάμε τις τρεις κουβερτούρες ξεχωριστά και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε λίγο κρύο νερό σε τρία μικρά μπολ και μοιράζουμε τις ζελατίνες ισόποσα (δηλαδή βάζουμε από 1 ολόκληρο φύλλο ζελατίνης σε κάθε μπολ και έπειτα κόβουμε το τελευταίο φύλλο στα τρία με ψαλίδι και το μοιράζουμε κι αυτό στα μπολ).
- Αφήνουμε μερικά λεπτά, ώστε να μουλιάσουν και να μαλακώσουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να πάρει μία βράση και αμέσως μετά το μοιράζουμε στα τρία μπολ με τις σοκολάτες.
- Στη συνέχεια στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης από κάθε μπολάκι (θα έχουν πια μαλακώσει και θα έχουν γίνει μαλακά σαν μεμβράνες) και τα αδειάζουμε κι αυτά στις τρεις σοκολάτες.
- Με μια μαρίζ (καθαρή κάθε φορά) ανακατεύουμε το κάθε ένα ξεχωριστά, μέχρι να γίνουν τρεις λείες και ομοιογενείς γκανάς.
- Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί, περίπου σαν γιαούρτι.
- Έπειτα μοιράζουμε τη σαντιγί ισόποσα στα μπολ με τις γκανάς, ανακατεύοντας με καθαρή κάθε φορά μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν οι μους.
Παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Χτυπάμε με το μίξερ, σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα, τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Σε ένα άλλο μπολ, κι αφού καθαρίσουμε καλά τα χτυπητήρια, χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
- Κοσκινίζουμε μέσα στο ενιαίο πια μείγμα το αλεύρι και το κακάο και συνεχίζουμε το ελαφρύ ανακάτεμα έως ότου ενσωματωθούν.
- Σε ένα ταψί – που έχουμε στρώσει με αντικολλητικο χαρτί– τοποθετούμε ένα τσέρκι 26 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε καλά (βγαίνει λεπτό).
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 10 λεπτά.
- Αφού κρυώσει ελαφρώς το παντεσπάνι, το ξεφορμάρουμε.
Σιρόπι
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
- Αφού πάρει μία βράση το σιρόπι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.
Συναρμολόγηση
- Σε ένα πιάτο στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε πάνω ένα τσέρκι 26 εκατοστών.
- Βάζουμε μέσα στο τσέρκι το παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε με ένα πινέλο, αδειάζουμε από πάνω τη μους κλασικής κουβερτούρας και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά, να παγώσει.
- Επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τη μους σοκολάτας γάλακτος.
- Στο τέλος, βάζουμε και τη μους λευκής σοκολάτας, αλλά αυτή τη φορά αφήνουμε την τούρτα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες, να παγώσει καλά.
- Μισή ώρα πριν τη βγάλουμε, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Γλάσο σοκολάτας
- Σε ένα μπολ κόβουμε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα.
- Έπειτα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος με το μέλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρουν μία βράση.
- Τραβάμε την κρέμα από τη φωτιά και αμέσως περιχύνουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή γκανάς.
- Αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα, να κρυώσει ελαφρώς.
Γλασάρισμα
- Βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη και την ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών.
- Τοποθετούμε την τούρτα σε μια πιατέλα και την περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 