Συνταγή: Το τυρί της μπουρνιάς ή ανδριώτικη κοπανιστή

Το πικάντικο, μαλακό τυρί της μπουρνιάς είναι η ανδριώτικη κοπανιστή. Μπουρνιά είναι το πήλινο σκεύος όπου ωριμάζει το μαλακό τυρί που φτιάχνουν στην Άνδρο.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
10′ προετοιμασία
μαγείρεμα
Σύνολο: 10′

«Μπουρνιά είναι το πήλινο σκεύος με καπάκι μέσα στο οποίο ωριμάζει η πετρωτή, ένα μαλακό τυρί που φτιάχνουμε στην Άνδρο», εξηγεί η μαγείρισσα Κατερίνα Ρεμούνδου. «Η πετρωτή αλείφεται με ελαιόλαδο και μένει μέσα στην μπουρνιά για περίπου τρεις μήνες, ωριμάζει και γίνεται η δική μας κοπανιστή. Είναι σχετικά πιο ήπια σε γεύση από ό,τι στις υπόλοιπες Κυκλάδες, παρόλ’ αυτά στο δικό μας σπίτι ο πατέρας μου την αραίωνε με βούτυρο, γάλα ή γιαούρτι, για να κάνει πιο ήπια τη γεύση της και να μπορούμε να τη φάμε για πρωινό. Μια συνήθεια που είχαν οι Ανδριώτισσες όταν οι άνδρες πήγαιναν στα καφενεία πολλές φορές την εβδομάδα, ήταν να γειτονεύουν στο σπίτι στις 17.00, με καφέ, παξιμάδι και κοπανιστή, όπου έστηναν γάμους, έκαναν προξενιά, έλεγαν τα νέα της ημέρας τους».

Υλικά

Βάρος: 700 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το τυρί της μπουρνιάς και τα γειτονέματα, ξεκινάμε βάζοντας στον πολυκόφτη που διαθέτουμε όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy