Συνταγή: Το ψαροπίλαφο της Κυβέλης

«Είναι ένα θαυμάσιο εις γεύσιν φαγητό, από εκείνα που κάνουν να κοιτάζουμε, τρώγοντας, με την άκρη του οφθαλμού την πιατέλαν», γράφει ο Τσελεμεντές.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί τέσσερα τεμάχια του αγαλματιδίου
20′ προετοιμασία
1:15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:35′

Η περίφημη συνταγή για το ψαροπίλαφο της σπουδαίας θεατρίνας Κυβέλης Αδριανού συμπεριλήφθηκε και στον «Τσελεμεντέ», συγκεκριμένα στη σελίδα 166. Αντιγράφω όσα γράφει για τη συνταγή ο ίδιος ο Τσελεμεντές: «Η συνταγή αυτή είναι επινόημα της μεγάλης μας καλλιτέχνιδος Κυβέλης, που την ξεφούρνισε – πάει, θαρρώ, η λέξις αυτή, αφού πρόκειται για φαγητό– εις ώραν που απρόοπτοι επιδρομείς στο τραπέζι μας έπρεπε να χορτασθούν με λίγα μόνον ψάρια που είχε για μαγείρεμα. Μου την “εξομολογήθηκε” σε ένα γαστρονομικό κουβεντολόγημα, ας μη νομισθεί δε ότι πρόκειται για κανένα απλό σαβούρωμα του στομάχου με το ψαροπίλαφο αυτό. Κάθε άλλο. Είναι ένα θαυμάσιο εις γεύσιν φαγητό, από εκείνα που κάνουν να κοιτάζουμε, τρώγοντας, με την άκρη του οφθαλμού την πιατέλαν, υπολογίζοντες και για δευτέρα δόση. Οι Θωμάδες δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν. 

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψαροπίλαφο της Κυβέλης, ξεκινάμε βράζοντας σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για περίπου 30 λεπτά τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο, τη δάφνη με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και αλατοπίπερο. Πλένουμε καλά τα ψάρια, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά να σιγοβράσουν για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  2. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα ψάρια και τα αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσουν λίγο, για να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε και να τα ξεκοκαλίσουμε. Φροντίζουμε να κρατήσουμε τα ψαχνά σε μεγαλούτσικα κομμάτια και να μην τα λιώσουμε.
  3. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα λαχανικά, τα κρατάμε κατά μέρος και σουρώνουμε το ζουμί. Κρατάμε 4 φλιτζ. τσαγιού από το ζουμί των ψαριών για την μπεσαμέλ και 4 φλιτζ. τσαγιού για το πιλάφι.
  4. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα 4 φλιτζ. τσαγιού ψαρόζουμο με αλατοπίπερο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα και το ψαρόζουμο ζεστά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα γρομπαλάκια του αλευριού και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ.
  2. Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην μπεσαμέλ, ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις η μπεσαμέλ πάρει μια παχύρρευστη υφή, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Σερβίρουμε το πιλάφι σε μεγάλη πιατέλα – μπορούμε, αν θέλουμε, να το φορμάρουμε σε φόρμα του κέικ ή μέσα σε ένα μπολ. Επάνω του μοιράζουμε τα καθαρισμένα ψαχνά του ψαριού και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ την ώρα του σερβιρίσματος.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy