Συνταγή: Τηγανόψωμο με φέτα

Σπεσιαλιτέ της ταβέρνας «Μπαρμπα Βασίλης» από την εποχή ακόμα που δεν είχαν ρεύμα υποτυπώδεις, αλλά πεντανόστιμους μεζέδες στην γκαζιέρα.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
20′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 40′

Τώρα το τηγανόψωμο είναι δουλειά του γιου της κυρίας Κατίνας Μαντά, Δημήτρη, ο οποίος ζυμώνει με 16 κιλά αλεύρι τη φορά. Το μυστικό είναι στην ενσωμάτωση του τυριού μέσα στη ζύμη, την οποία ανοίγουν δύο φορές, μία πριν από το τυρί και μία μετά. Φτιάχνουν το τηγανόψωμο πιο λεπτό από πίτα σουβλακιού και στο τηγάνι έρχεται και φουσκώνει και μέχρι να έρθει στο τραπέζι, δεν έχει χάσει ακόμα τον αέρα του. Όταν το κόβεις, διαπιστώνεις πόσο λεπτό είναι, χωρίς ίχνος λαδίλας και με μπόλικη φέτα από παραγωγό των Καλαβρύτων στο εσωτερικό του.

Υλικά

Τεμάχια: 12 τηγανόψωμα

Διαδικασία

  1. Για το τηγανόψωμο με φέτα ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό (περίπου 600 ml) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική, σαν ζύμη ψωμιού.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε 12 μικρές μπάλες.
  4. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου περίπου 22 εκ.
  5. Σε κάθε φύλλο βάζουμε στο κέντρο 2-3 κουτ. σούπας από το τυρί.
  6. Διπλώνουμε το φύλλο ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και πατάμε απαλά με τον πλάστη ώστε να ξαναδώσουμε κυκλικό σχήμα, να απλωθεί η γέμιση και το τηγανόψωμο να έχει διάμετρο περίπου 22 εκ.
  7. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε ένα ένα τα τηγανόψωμα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  8. Προσέχουμε καθώς τα γυρνάμε να μην τα τρυπήσουμε και χάσουν τον αέρα τους – το ίδιο και όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι.
  9. Σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και, αφού ξεκουραστεί 2 ώρες, να τη βάλουμε στο ψυγείο για να πλάσουμε τα τηγανόψωμα αργότερα ή μέσα στις επόμενες μέρες. Στο ψυγείο κρατάει μέχρι 1 εβδομάδα.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy