Συνταγή: Τηγανόψωμο αρβανίτικο

Δεν υπάρχει σπίτι και ταβέρνα στην Κερατέα και στα γύρω χωριά που να μη σερβίρει τηγανόψωμο ως ορεκτικό αλλά και ως γλυκό σνακ, με ζάχαρη, πετιμέζι ή μέλι.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
35′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 1:35′

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για τη γέμιση (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αρβανίτικο τηγανόψωμο, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά 300 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  3. Τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει, τη σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και αφήνουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ξαναφουσκώσει.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ.
  5. Αν θέλουμε κάποια τηγανόψωμα γεμιστά, ανοίγουμε μια μπαλίτσα ζύμης, βάζουμε στο κέντρο της λίγη φέτα, κλείνουμε πάλι σε μπαλίτσα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο λίγο πιο μικρής διαμέτρου.
  6. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 εκ. ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε κάθε τηγανόψωμο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να βγάλει φουσκάλες και να ροδίσει.
  7. Σερβίρουμε τα τηγανόψωμο σκέτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη, ή περιχυμένα με πετιμέζι ή μέλι.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy