Συνταγή: Τηγανίτες πατάτας (latkes) με απάκι και γραβιέρα

Εμείς τις λέμε τηγανίτες, οι Εβραίοι Ασκενάζι λάτκες και παραδοσιακά τις σερβίρουν στην εβραϊκή οκταήμερη χειμωνιάτικη γιορτή του Χανουκά.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
30′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕμείς τις λέμε τηγανίτες, οι Εβραίοι Ασκενάζι λάτκες και παραδοσιακά τις σερβίρουν στην εβραϊκή οκταήμερη χειμωνιάτικη γιορτή του Χανουκά. Τις δικές μας τηγανίτες τις εμπλουτίζουμε με κρητικές λιχουδιές, όπως απάκι και γραβιέρα, και γίνονται ένας έκτακτος μεζές.

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τις τηγανίτες πατάτας, ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε εκεί το απάκι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να μαλακώσει.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Το μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη γραβιέρα, τις πατάτες, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο.
  4. Ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.
  5. Στο τηγάνι που ψήσαμε το απάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Βάζουμε στο τηγάνι ένα από τα τέσσερα μέρη μείγματος πατάτας και το πιέζουμε με τρυπητή κουτάλα για να απλώσει και να λεπτύνει (αν το τηγάνι μας είναι αρκετά μεγάλο, μπορούμε να βάλουμε δύο μέρη μείγματος). Τηγανίζουμε για 1 λεπτό.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, γυρίζουμε την τηγανίτα από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι και η κάτω πλευρά να ροδίσει ωραία.
  8. Τη στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες δόσεις μείγματος, με τον ίδιο τρόπο.
  10. Σερβίρουμε τις τηγανίτες πατάτας ζεστές, πασπαλισμένες με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy