Συνταγή: Θρακιώτικο τυρόψωμο

Ίσως το πιο αφράτο και μαζί τραγανό τυρόψωμο! Φτιάχνεται με μόλις τέσσερα βασικά υλικά, αλλά η νοστιμιά του θα σας καταπλήξει!

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
45′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 1:45′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το θρακιώτικο τυρόψψμο, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  4. Την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  5. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 6-8 κομμάτια.
  6. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης.
  7. Το βρέχουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας (όχι με πλάστη), μέχρι να ανοίξει σε σχετικά λεπτό φύλλο.
  8. Πασπαλίζουμε το φύλλο με φέτα.
  9. Επαναλαμβάνουμε με το επόμενο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.
  10. Το πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα.
  11. Συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε όλα το ένα πάνω στο άλλο, πασπαλισμένα το καθένα με φέτα.
  12. Δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να ραντίζουμε τα φύλλα όσο τα ανοίγουμε, με λιωμένο βούτυρο.
  13. Φέρνουμε στο κέντρο όλες τις άκρες αυτού του πολλαπλού φύλλου, καλύπτοντας τη φέτα.
  14. Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο ώστε το δίπλωμά τους να έρθει προς τα κάτω και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απλώσει καλά (περίπου 25 x 30 εκ.).
  15. Το αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο.
  16. Βουτυρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί και ακουμπάμε εκεί το τυρόψωμο.
  17. Ψήνουμε, το θρακιώτικο τυρόψωμο, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy