20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Υλικά
Μερίδες: 12
Για τη σοκολατόπιτα
Για την γκανάς
Διαδικασία
- Για τη σοκολατόπιτα με αχλάδια στο τηγάνι ξεκινάμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα οχτώ.
- Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 25 εκ. με λίγο βούτυρο.
- Τακτοποιούμε τις φέτες αχλαδιού κυκλικά μέσα στο τηγάνι, όσο πιο όμορφα μπορούμε.
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα γυάλινο πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ.
- Προσθέτουμε τα 80 γρ. βούτυρο.
- Τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί, δηλαδή το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Φροντίζουμε ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού.
- Μόλις λιώσει η σοκολάτα με το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τα αυγά.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μικρό μπολάκι και τα ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας, μαζί με το τζίντζερ (ή την κανέλα).
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι πάνω από τα αχλάδια και το απλώνουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μην κουνηθούν τα αχλάδια από τη θέση τους και περάσει σοκολάτα από κάτω τους.
- Ανάβουμε το μάτι στην πιο υψηλή θερμοκρασία για περίπου 1 λεπτό.
- Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1-1 1⁄2, αν η εστία φτάνει μέχρι το 3, ή στο 3 ή 4, αν φτάνει μέχρι το 9), σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη στα πλαϊνά και στην επιφάνεια.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και περνάμε μια σπάτουλα περιφερειακά του γλυκού, για να ξεκολλήσει από το τηγάνι.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της σοκολατόπιτας με αντικολλητικό χαρτί και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
- Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να γλιστρήσει πολύ προσεκτικά πίσω στο τηγάνι μαζί με το χαρτί (αυτή τη φορά τα αχλάδια θα είναι στο πάνω μέρος).
- Τοποθετούμε ξανά στη φωτιά και ψήνουμε για 5 λεπτά, κουνώντας πού και πού το τηγάνι, ώστε να ψηθεί καλά και από την άλλη μεριά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να γλιστρήσει μαζί με το χαρτί σε μια πιατέλα, πάντα με τα αχλάδια προς τα πάνω, και ετοιμάζουμε την γκανάς.
Γκανάς
- Λιώνουμε τα τρία υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας.
- Απλώνουμε την γκανάς πάνω από τη σοκολατόπιτα, καλύπτοντας και τα αχλάδια.
- Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα ζεστή ή κρύα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 