50′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:20′
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Υλικά
Κομμάτια: 16
Βάση
Γέμιση
Επικάλυψη
Διαδικασία
Μπισκότο βάσης
- Για να φτιάξουμε σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο τη μαύρη ζάχαρη και το ψιλοτριμμένο αμύγδαλο.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε για λίγο να κρυώσει και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε με το χέρι για 2 – 3 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά. Το σοκολατένιο μείγμα γίνεται «ψιχουλιαστό».
- Το αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 25×25 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο παραλληλόγραμμο ταψί μιας χρήσης ή δύο παραλληλόγραμμες φόρμες.
- Το απλώνουμε και το πατικώνουμε με την μπουνιά μας ώστε να φτιάξουμε μια συμπαγή βάση.
- Στη συνέχεια, την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
- Την ψήνουμε στον αέρα του φούρνου (όχι σε προθερμασμένο), στους 170° C, για περίπου 30 λεπτά.
- Μετά αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
Γέμιση
- Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το τεμαχισμένο βούτυρο.
- Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά σιγοβράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.
- Όταν το μείγμα αλλάξει χρώμα και γίνει παχύρρευστο, το αδειάζουμε πάνω από την κρύα σοκολατένια βάση. Έτσι θα πάρει αυτή υγρασία, ώστε να κόβεται εύκολα.
- Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Μετά πασπαλίζουμε με τα φουντούκια όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Επικάλυψη
- Τεμαχίζουμε προσεκτικά την κουβερτούρα γάλακτος.
- Την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στα μικροκύματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αρχίσει να σφίγγει.
- Τότε αδειάζουμε πάνω από τα φουντούκια.
- Την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αν μας φαίνεται λίγη, διπλασιάζουμε τη δόση εξαρχής ή ρίχνουμε μετά μια δεύτερη στρώση σοκολάτας.
- Αφήνουμε την επικάλυψη να σταθεροποιηθεί, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού κόψουμε το γλυκό σε μπάρες περίπου 4×9 εκ.
- Διατηρούμε τις μπάρες στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει καλά, για να μην πάρουν υγρασία και θαμπώσει η σοκολάτα.
Μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιους ξηρούς καρπούς προτιμάμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 