Συνταγή: Σκορδομακάρονα σμυρναίικα

Σκορδομακάρονα, μια γρήγορη και πολύ νόστιμη συνταγή για ζυμαρικά που όλοι λατρεύουμε, στη σμυρναίικη εκδοχή της.

Πρόστιμα-φωτιά προνοεί νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για όσους ιδιοκτήτες σκύλων παρανομούν
10′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 35′

«Ο κ. Γεώργιος Βλέσσας, Σμυρνιός, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 110 ετών, μου έχει δώσει αυτή τη συνταγή. Είναι νηστίσιμη και ήταν καθημερινό φαγητό. Θυμίζει Ιταλία, θα μπορούσε να έχει προέλθει από Ιταλούς που ζούσαν στη Σμύρνη», μας λέει η κ. Παπαδοπούλου, η οποία μας έδωσε τη συνταγή. Μια πιθανότατη ερμηνεία είναι αυτή. Ωστόσο οι «σκορδομακαρούνες» είναι παραδοσιακή συνταγή στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και, με δεδομένη τη μακραίωνη Ενετοκρατία στην περιοχή, δεν είναι απίθανο η συνταγή να έλκει από εκεί την καταγωγή της και έπειτα να πέρασε απέναντι, στα παράλια της Μ. Ασίας.

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σκορδομακάρονα ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο.
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το δεντρολίβανο και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  4. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Αν δεν είναι μέρες νηστείας, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και σερβίρουμε τα σκορδομακάρονα.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy