Συνταγή: Shabu shabu: Το ιαπωνικό «φοντί» που μαγειρεύεται στο τραπέζι

Η συνταγή θυμίζει το ευρωπαϊκό φοντί και είναι ό,τι πρέπει για παρέα, μια και όλοι συγκεντρώνονται πάνω από το σκεύος όπου σιγοβράζει νερό και ο καθένας «μαγειρεύει» εκεί την μπουκιά του.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
15′ προετοιμασία
6′ μαγείρεμα
Σύνολο: 21′

Μαγειρεύεται, σερβίρεται και τρώγεται ταυτόχρονα! To πιάτο αυτό εχει κινεζική καταγωγή, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα έγινε σήμα κατατεθέν ενός διάσημου ιαπωνικού εστιατορίου. Η ονομασία δεν σημαίνει κάτι, απλώς είναι ο ήχος που κάνει το κρέας καθώς βράζει μέσα στο κοχλάζον νερό.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για συνοδευτικά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε shabu shabu, το ιαπωνικό «φοντί», ξεκινάμε βάζοντας το νερό σε μεγάλο μπολ και μουσκεύουμε εκεί το φύλλο κόμπου για 30 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το πετάμε (το φύκι αυτό έχει εντονότατη θαλασσινή γεύση και άρωμα, αλλά δεν τρώγεται, το θέλουμε μόνο για να νοστιμίσει το νερό).
  2. Αδειάζουμε το νερό σε σκεύος για φοντί (με φλόγα στη βάση του δηλαδή, για να διατηρεί το περιεχόμενο ζεστό) ή σε μέτρια κατσαρόλα πάνω σε μικρή επιτραπέζια εστία, τοποθετημένη στο κέντρο του τραπεζιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να σιγοβράζει, να ανακινείται ελαφρώς.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολάκια: τις λεπτοκομμένες φέτες ή λωρίδες κρέατος, το κινεζικό λάχανο, τα μανιτάρια, τα πράσα, τα φύλλα σπανακιού. Το ίδιο κάνουμε με τις σάλτσες που επιλέξαμε.
  4. Ο καθένας παίρνει από μία φέτα κρέας ή μανιτάρια από τα υλικά στα μπολάκια, το βυθίζει με τα ξυλάκια τσόπστικ (ή με πιρούνι) μέσα στο καυτό νερό μέχρι να το μαγειρέψει όσο θέλει, κυρίως το κρέας και τα μανιτάρια.
  5. Τα υπόλοιπα υλικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Πριν φάμε κάθε μπουκιά, τη βουτάμε σε μία από τις σάλτσες.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy