20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′
Υλικά
Τεμάχια: 6-8
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τα σεφουκλοπιτάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα σέσκουλα για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αδειάζουμε σε μπολ μαζί με το λάδι και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τον μάραθο ή τον άνηθο και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.
Φύλλο
- Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και το λάδι, και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Ρίχνουμε το ξίδι και σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
- Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.
- Το αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με πετσέτα, για περίπου 30 λεπτά.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, πάχους 2-3 χλστ.
- Το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων περίπου 12 x 15 εκ. Βγαίνουν περίπου 6-8 κομμάτια.
- Γεμίζουμε κάθε κομμάτι φύλλου με 1 μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες σε πακέτο ή σε τρίγωνο.
- Πατάμε τις ενώσεις με ένα πιρούνι, ώστε να ενωθούν καλά και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε σε δόσεις τα σεφουκλοπιτάκια και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 