Συνταγή: Salsa macha: μεξικάνικη σάλτσα με τσίλι και ξηρούς καρπούς

Μια εθιστική, καυτερή σάλτσα που συνοδεύει ιδανικά ψητά κρέατα, τηγανητά αυγά, τάκος και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

5′ προετοιμασία
5′ μαγείρεμα
Σύνολο: 10′

Η salsa macha είναι μια σάλτσα (ουσιαστικά ένα λάδι τσίλι) με καταγωγή από την επαρχία Veracruz στο Μεξικό. Πρόκειται για ένα μείγμα από διάφορες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι, σκόρδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους (σουσάμι, φυστίκι κ.α.) το οποίο τηγανίζεται για λίγο σε λάδι και έπειτα ψιλοκόβεται. Λαμπερή, βαθυκόκκινη, καυτερή, με μικρά κριτσανιστά κομμάτια από καβουρδισμένους καρπούς, λίγο φρουτένια και καπνιστή από τις πιπεριές, τόσο-όσο σκορδάτη -αυτή η σάλτσα είναι εμπειρία.

Υλικά

Τεμάχια: Περίπου 2 κούπες

Διαδικασία

  1. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις αποξηραμένες πιπεριές. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τα φυστίκια, το σκόρδο, και το σουσάμι. Σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή ωσότου το σκόρδο να αρχίσει να χρυσαφίζει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις κομμένες πιπεριές. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι.
  5. Στον πολυκόφτη ή με ραβδομπλέντερ χτυπάμε για λίγο την σάλτσα. Προσέχουμε να μη την παραχτυπήσουμε. Στο τέλος πρέπει να υπάρχουν ακόμα αρκετά τραγανά κομμάτια.

Μυστικά

Για μεξικάνικες, αποξηραμένες πιπεριές τσίλι στην Αθήνα, απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα όπως το Atflya (Καρελλά Ν. 29 & Κύπρου 7, Τ/210-68.51.074) ή το Internationalmarket (Σαχτούρη 12, Πειραιάς, Τ/ 210-45.17.835).

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy