Συνταγή: Ρυζόταρτα με τη γέμιση του λαμπριάτη

Μια πληθωρική ρυζόταρτα με λαμπριάτη το φαγητό-σύμβολο του ανδριώτικου Πάσχα. Πρόκειται συνήθως για γεμιστό κατσίκι και πιο σπάνια αρνί.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
30′ προετοιμασία
2: μαγείρεμα
Σύνολο: 2:30′

Ο Κίμωνας Κατενίδης και ο Δημήτρης Γιγίνης μάς ετοίμασαν μια πληθωρική ρυζόταρτα με τη γέμιση του πασχαλιάτικου λαμπριάτη. Ο λαμπριάτης είναι το φαγητό-σύμβολο του ανδριώτικου Πάσχα. Πρόκειται συνήθως για γεμιστό κατσίκι και πιο σπάνια αρνί, που ψήνεται σε ειδικό σκεύος, τη λαμπριατόγαστρα, ειδικά κατασκευασμένη για να χωράει έναν ολόκληρο λαμπριάτη. Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, από το ολόκληρο ζώο γεμίζεται το κουφάρι με ρύζι, μπόλικα χόρτα και μυρωδικά της άνοιξης, με τυριά και 33 ολόκληρα αυγά, όσα και τα χρόνια του Ιησού. Στον πάτο του ταψιού έριχναν ρύζι, το οποίο ψηνόταν με τα ζουμιά και τα λίπη του λαμπριάτη κι έβγαινε ένα πιλάφι-θαύμα, που έπαιρνε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις από το κατσίκι που ψηνόταν επάνω σε σχάρα την οποία είχαν ενσωματώσει στη λαμπριατόγαστρα.

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 30 εκ.

Για τη γέμιση

Για τη βάση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να φτιάξουμε την ρυζόταρτα με τη γέμιση του λαμπριάτηανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι και το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί ένα αμμώδες μείγμα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, για να μη ζεσταθεί πολύ το βούτυρο και αρχίσει να λιώνει.
  2. Προσθέτουμε τον κρόκο και 50 ml κρύο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  3. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
  4. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την αλευρώνουμε ελαφρά και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκ.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο. Κόβουμε όσο περισσεύει. Το τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, το αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα μαρούλια και τα σέσκουλα μαζί με 50 ml νερό και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος τους. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, άδειο πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, τον δυόσμο, τον άνηθο και τα μαρούλια και σέσκουλα, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το ρύζι με λίγο νερό, όσο για να το σκεπάσει.
  6. Παράλληλα, σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
  7. Όταν το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό, προσθέτουμε και το γάλα καυτό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά. Αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  8. Αδειάζουμε τα χορταρικά στο ρύζι, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  9. Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στην κρύα τάρτα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy