Συνταγή: Ρολό κιμά γεμιστό με λαχανικά και τσιπς πατάτας σπιτικά

Δύο συνταγές σε μία: Ρολό από μοσχαρίσιο κιμά γεμιστό με λαχανικά και σπιτικά τσιπς πατάτας.

Η κυπριακή ναυτιλία οδεύει προς μείωση στη χρήση πλαστικών
20′ προετοιμασία
35′ μαγείρεμα
Σύνολο: 55′

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τον κιμά

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ρολό κιμά γεμιστό με λαχανικά, σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά, προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας κρύο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

Γέμιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  2. Αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Ρολό

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.
  2. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε μια λεία επιφάνεια και ρίχνουμε το μείγμα του κιμά. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε παραλληλόγραμμο πάχους 2 εκ. και στο κέντρο του, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, ρίχνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Πλάθουμε σε ρολό, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά για το άλειμμα και με ένα πινέλο αλείφουμε το ρολό.
  4. Βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες και μεταφέρουμε όσο θέλουμε σε μπολ.
  6. Συνοδεύουμε το ρολό κιμά γεμιστό με λαχανικά με τραγανά, φρέσκα λαχανικά και τα απίθανα σπιτικά πατατάκια.

Μυστικά

Για τα σπιτικά πατατάκια: Καθαρίζουμε και κόβουμε 600 γρ. πατάτες για τηγάνισμα (Τρίπολης, Νευροκοπίου, Κύπρου) σε πολύ λεπτές φέτες (2 χιλιοστών), σχεδόν «φλούδες», με το εργαλείο που λέγεται μαντολίνο και κάνει γι’ αυτού του είδους τις δουλειές. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τις ξεπλένουμε. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε. Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος (π.χ. σε μια κατσαρόλα) και μόλις κάψει και αρχίσει να τσιτσιρίζει (αλλά όχι να βγάζει καπνούς), ρίχνουμε τα πατατάκια και τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, για 5-6 λεπτά την κάθε δόση, ώσπου να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρώς (είναι σημαντικό να τηγανιστούν σε μπόλικο λάδι και σε δύο δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν αντί να τηγανιστούν). Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Όσο είναι ζεστά, τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με πάπρικα γλυκιά (αν θέλουμε). Τα αφήνουμε κατά μέρος, όχι σκεπασμένα, για να μη μαλακώσουν. Μόλις κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy