Ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας μάς δίνει την πιο εύκολη εκδοχή, που περιλαμβάνει μόνο τηγάνισμα, ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πιο χρονοβόροι, π.χ. πρώτα ψήνουμε τις πατάτες και μετά τις τηγανίζουμε ή τις βράζουμε ελαφρώς και μετά τις τηγανίζουμε. Για όλες τις περιπτώσεις, το απαραίτητο εργαλείο για να τις κόψουμε είναι το μαντολίνο.
Υλικά
Μερίδες: 4 (ως μεζές ή συνοδευτικό)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα potato stacks, πρώτα ξεπλένουμε τις πατάτες και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
- Κόβουμε κάθε πατάτα με το μαντολίνο κατά μήκος της μακριάς της πλευράς, σε πολύ λεπτές φέτες.
- Τις αλατίζουμε ελαφρώς.
- Βάζουμε τη μια φέτα πάνω στην άλλη, περίπου 15 φέτες σε κάθε στοίβα, και τις πιέζουμε με τα χέρια μας για να κολλήσουν.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις στρογγυλεμένες άκρες της στοίβας, ώστε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο. Το κόβουμε κάθετα στη μέση, και έτσι σχηματίζουμε 2 κύβους. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες φέτες πατάτας.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Με μια μακριά λαβίδα πιάνουμε κάθε μικρή στοίβα πατάτας και τη ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι.
- Με γρήγορες κινήσεις, ρίχνουμε στο τηγάνι όσες στοίβες πατάτας χωράει άνετα και τις τηγανίζουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν έντονα εξωτερικά αλλά να έχουν τηγανιστεί και εσωτερικά.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Πασπαλίζουμε τις potato stacks, με αλάτι, ρίγανη και γραβιέρα και σερβίρουμε.
- Είναι ένα ωραίο συνοδευτικό για τα κρεατικά, τα πουλερικά και τα ψάρια μας ή μπορεί να τις σερβίρουμε ως μεζέ μαζί με σάλτσα μπάρμπεκιου, μια πικάντικη μαγιονέζα κ.ά.
Μυστικά
Δεν πετάμε τίποτα
Όλα τα μικρά κομματάκια πατάτας που περίσσεψαν για να σχηματίσουμε τα κυβάκια πατάτας τα σοτάρουμε ελαφρώς και εμπλουτίζουμε με αυτά μια ωραία ομελέτα ή τα τηγανίζουμε και τα προσθέτουμε σε νόστιμα σπιτικά σάντουιτς.