45′ προετοιμασία
μαγείρεμα
Σύνολο: 45′
Υλικά
Μερίδες: Για μια φόρμα του κέικ
Για τον χαλβά
Για το σιρόπι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για τον πορτοκαλένιο χαλβά ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το σιρόπι.
- Το σουρώνουμε και το αφήνουμε κατά μέρος.
Χαλβάς
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα δύο σιμιγδάλια και τα καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξανθύνουν και να σκορπίσουν ωραίο άρωμα.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι, σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι ο χυμός να απορροφηθεί όλος και ο χαλβάς να αρχίσει να πήζει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φυστίκια Αιγίνης και τα κράνμπερις, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα για πιλάφι, ζελέ ή κέικ με τρύπα στη μέση και διάμετρο περίπου 24 εκ.
- Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.
- Περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και σερβίρουμε τον πορτοκαλένιο χαλβά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 