Συνταγή: Πατατόπιτα από την Τήνο

Πατατόπιτα από την Τήνο, μια πίτα χωρίς φύλλο που συνηθίζεται πολύ στο νησί της Παναγίας.

Ώθησε τον σκύλο του να δαγκώσει 30χρονο – Πυροβόλησε για εκφοβισμό
35′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 1:35′

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την πατατόπιτα από την Τήνο, ξεκινάμε βράζοντας τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις τρυπάμε για να δούμε αν έγιναν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε από το μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  2. Οση ώρα βράζουν οι πατάτες σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι, μέχρι να μαραθεί και να μαλακώσει κάπως. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις λιώσουμε τις πατάτες, το προσθέτουμε ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τα τυριά, το υπόλοιπο λάδι (εκτός από 2 κουτ. σούπας που κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ. και απλώνουμε το μείγμα της πατατόπιτας ομοιόμορφα ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αλείφουμε με ένα πινελάκι προσεκτικά την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
  6. Η πατατόπιτα συνοδεύει, θαυμάσια, μπιφτέκια ή κοτόπουλο ψητό, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να είναι από μόνο του κύριο γεύμα, ειδικά αν το συνοδεύσουμε με μια σαλάτα της αρεσκείας μας.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy